В Індії спалах смертельного вірусу Ніпах, від якого немає вакцини

Цей вірус переносять летючі лисиці
В Індії спалах смертельного вірусу Ніпах, від якого немає вакцини
18 Вересня 2023, 22:29
читать на русском

Індійський штат Керала намагається стримати спалах смертельного вірусу Ніпах, в результаті якого вже загинули дві людини і заразилися як мінімум ще п'ятеро. Водночас вже виявлено 950 контактів із хворими, з яких 213 належать до групи високого ризику.

Про це повідомляє The Washington Post.

Міністр охорони здоров'я штату Віна Джордж підтвердила п'яту інфіковану людину, 24-річного медичного працівника. Також, за даними урядових ЗМІ, заражена 9-річна дитина перебуває на штучній вентиляції легенів.

Людей закликали не панікувати, а "ставитися до цієї ситуації з обережністю", щоб стримати хворобу. Уряд штату радить громадянам вдягати маски на вулиці як запобіжний засіб.

Що відомо про вірус

Вірус Ніпах (NiV) вперше виявили у 1998 році в Малайзії. Відтоді спалахи захворювання періодично відбуваються в Азії. Інфекція викликає запалення мозку і тяжкі респіраторні прояви. Поки від вірусу немає вакцини, тому у 70% випадків захворювання призводить до смерті. Раніше летальні випадки від вірусу Ніпах у штаті Керала фіксували в 2018-му та 2021 роках, однак діагностика цього вірусу досить не досконала. Здебільшого для визначення зараження вірусом Ніпах використовуються тести ПЛР.

Як повідомляють індійські медіа, Національний інститут вірусології ICMR (NIV) у Пуні відправив свою мобільну лабораторію BSL-3до Кожікоде для перевірки зразків на вірус саме в осередку інфекції. За даними Індійської ради медичних досліджень (ICMR), противірусний препарат (моноклональне антитіло) наразі є єдиним доступним для уряду способом лікування інфекцій, хоча його ефективність ще не було клінічно доведено.

Вважається, що хворобу поширюють крилани — великі кажани, яких називають летючими лисицями або фруктовими крижанами. Вони харчуються фруктами, зокрема манго, бананами, солодким соком пальм, і туди може потрапити їхня заражена слина. За даними ВООЗ, вони є природними носіями вірусу Ніпах, але він може передаватися від тварин до людини або через контакт між людьми. Свійські тварини, включно з кіньми, кішками і собаками, також можуть заразитися і поширити інфекцію, але вірус вважається дуже заразним саме серед свиней, які можуть передати вірус людям. Крім того, смертельна інфекція може передаватися від інфікованої людини через тілесні виділення.

Симптоми захворювання різняться: більш легкі — це лихоманка та головний біль, блювота, біль у горлі та м'язах. За важкого перебігу хвороби у пацієнтів можуть виникнути гострі інфекції, такі як енцефаліт та проблеми з диханням, судоми, які можуть призвести до змін особистості або коми. Конкретного препарату для лікування вірусу Ніпах поки що не існує. Основне лікування, за даними ВООЗ та центрів з контролю та профілактики захворювань, полягає в усуненні симптомів та забезпеченні хворому якомога більше відпочинку та пиття.

Нагадаємо, у МОЗ пояснили, що робити, коли вам відмовили у щепленні від коронавірусу.

Читайте також

1