Лікар розповів, яким містам загрожує медичний колапс через COVID-19

Кількість госпіталізацій з коронавірусом може зрости до 8 тисяч людей на добу
Лікар розповів, яким містам загрожує медичний колапс через COVID-19
Хворі на коронавірус в лікарні Фото: Міністерства охорони здоров’я України
7 Листопада 2021, 13:44
читать на русском

Якщо ситуація з COVID-19 й надалі погіршуватиметься, це зможе призвести до медичного колапсу в низці регіонів. До таких навантажень не готове жодне місто.

Про це розповів головний лікар одного з діагностичних центрів Львова Тарас Жиравецький в коментарі ТСН.ua.

За його словами, кількість госпіталізацій з COVID-19 може зрости до 8 тисяч людей на добу, тому може розглядатись варіант розгортання мобільних госпіталів.

В РНБО прогнозують, що пік буде тільки через 3-4 тижні. І тих 20 тисяч офіційних інфікувань, які ми бачимо, відповідають реальним 100 тисячам випадків в Україні. Думаю, що ми можемо побачити цифру і 6 і до 8 тисяч госпіталізацій за добу, - зазначив медик.

Жиравецький наголосив, що українські міста не готові до такої великої кількості хворих на коронавірус.

Не готове жодне місто. Це зараз не тільки в Каховці, а й в багатьох містах будуть розгортати мобільні госпіталі для хворих на COVID-19. Зараз Львів пробує доробити ще 300-400 ліжок, а це певною мірою важко. У цій ситуації ще невідомо, як Київ відреагує, бо, наскільки мені відомо, з неофіційної інформації, що Олександрівська лікарня є достатньо повна, тобто усі "ковідні" місця є зайняті, – заявив він.

У великих містах може початись медичний колапс, вважає лікар. Причиною цьому стане нестача ліжок для хворих на коронавірус, брак кисню та ліків. При цьому може бути серйозна проблема в Одесі і в Харкові, тобто у великих містах.

На його думку, маленькі міста, напевно, все-таки будуть якось там перебиватися. У Львові частина міських лікарень перепрофільовані на COVID-19, але їх – мало.

Нагадаємо, що міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що є низка препаратів для лікування хворих на COVID-19, за які пацієнти не повинні платити. Тому в медзакладах не мають права вимагати кошти за них.

Читайте також

1