Лікарі попередили про спалах маловідомого вірусу: вразив дітей більше, ніж коронавірус

Вірус РСВ вражає органи дихання
Лікарі попередили про спалах маловідомого вірусу: вразив дітей більше, ніж коронавірус
Коронавірус, діти (фото: Pexels)
20 Вересня 2021, 01:08
читать на русском

Лікарі у Сполучених Штатах Америки повідомили про новий маловідомий вірус РСВ (респіраторно-синцитіальний вірус), від якого частіше стали страждати діти.

BBC пише, що на початку 2021 року у дитячому відділенні медичного центру у Брукліні (штат Нью-Йорк) стали фіксувати наплив дітей з кашлем, деякі мали проблеми з диханням.

Зазначається, що причиною важкого стану неповнолітніх став респіраторно-синцитіальний вірус (РСВ) - вірусне захворювання дихальних шляхів, що досягає піку взимку. У цю пору року кількість випадків РСВ мала б зменшуватись, але натомість - різко злетіла.

Згодом позасезонний сплеск РСВ охопив південь США, Швейцарію, Японію та Британію.

За словами лікарів, дивна поведінка вірусу є опосередкованим наслідком пандемії Covid-19.

Минулого року карантин та гігієнічні заходи стримали поширення коронавірусу та інших вірусів на кшталт РСВ. Тому у дітей не було можливості виробити проти них імунітет. Коли карантин послабили, найбільш незахищеними перед РСВ виявилися немовлята та діти. Несезонний спалах повністю забив палати лікарень, змусив хвилюватися родини та показав, наскільки глибоко Covid-19 та пов'язані з ним заходи змінили світ, - йдеться у повідомленні.

Згідно з даними Центру з контролю і профілактики захворювань США, у більшості дітей хвороба протікає в легкій формі - як застуда. Однак зустрічаються і випадки бронхіоліту, а також запалення нижніх відділів легень. Хворим важко дихати та їсти.

Лікарі припускають, що масштабний цьогорічний спалах РСВ обумовлений збільшенням кількості вразливих людей під час пандемії.

Зокрема, картина позасезонних сплесків РСВ в кожній країні - своя. У США помітили, що сплеск був незвично сильним і зачепив маленьких дітей, більшість яких потрапили в реанімацію. А в Австралії хвороба торкнулася старшої вікової групи. Швейцарські літні спалахи були важчими, ніж типові зимові.

Раніше генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебрейсус заявляв, що пом'якшення карантину при поширенні нових штамів коронавірусу може мати катастрофічні наслідки для невакцинованого населення.

Зі збільшенням глобальної передачі штамів, що викликають занепокоєння, включаючи варіант "Дельта", занадто швидке зняття обмежень може мати катастрофічні наслідки для тих, хто не вакцинований, - сказав він.

За його словами, в країнах з найбільшим доступом до вакцин від COVID-19 спостерігається зниження смертності серед старшої вікової групи. На сьогодні в цих країнах обмеження слабшають, але це потрібно робити відповідно до циркуляції вірусів.

Читайте також

1