Лікарка розповіла, що робити батькам, якщо їхня дитина захворіла на коронавірус

Перш за все потрібно звернутися до лікаря, з яким укладена декларація
Ексклюзив
Лікарка розповіла, що робити батькам, якщо їхня дитина захворіла на коронавірус
Діти, коронавірус (Фото: picabu)
12 Жовтня 2021, 11:32
читать на русском

Заступниця директора з медичної частини КНП "Міська дитяча поліклініка" Олена Ставничук пояснила, як діяти представникам дітей (батькам, опікунам), які мають ознаки гострих респіраторних захворювань і можуть хворіти на COVID-19.

Про це вона розповіла виданню Парламент.UA.

Перш за все потрібно звернутися до лікаря, з яким укладена декларація, і повідомити про те, що дитина захворіла. Лікар-педіатр збирає анамнез, з’ясовує клінічні симптоми, які можуть наштовхнути на підозру на ковід, з’ясовує контакт – чи не захворів ніхто з сім’ї, чи дитина не перебувала в контакті з хворими на ковід. Відповідно – лікар дає рекомендації, - заявила Ставничук.

За її словами, якщо дитина раннього віку, у неї висока температура, є підозра на ковід, то лікар виїжджає до такого пацієнта додому. У нас є мобільна бригада, спеціальний автотранспорт, засоби індивідуального захисту для лікаря і медичної сестри.

Вдома пацієнта оглядають, визначають його стан, роблять або швидкий тест на ковід, або, якщо є підтверджений ковід у членів родини, відбирається матеріал на дослідження на ПЛР-тест, і лікарем приймається рішення, де буде лікуватися пацієнт: вдома чи в стаціонарі, - додала вона.

Батькам дитини повідомляються план лікування, якого вони повинні дотримуватися, відбираються контакти (з ким контактувала дитина до появи перших симптомів), і всі проживаючі разом з пацієнтом інформуються про те, як здійснювати догляд за дитиною: дотримання особистої гігієни, основних заходів профілактики інфікування (маски і хворому, і членам сім’ї, не користуватися рушниками спільними, як користуватися одноразовими серветками, обмеження контактів тощо).

Діти, які мають легкий перебіг – температуру нижче 38 градусів, яка легко піддається жарознижувальним препаратам, які не мають  супутньої патології (легеневих або серцево-судинних, або онкозахворювань), - залишаються на лікуванні в амбулаторних умовах.

Зазвичай діти в більшості випадків мають легкий перебіг ковіду. За дитиною спостерігає лікар-педіатр. Якщо дитина продовжує хворіти, і результат на ковід – позитивний, частоту огляду дитини вдома вирішує лікар-педіатр, залежно від стану дитини, який він з’ясовує телекомунікаційно через засоби зв’язку. За потреби – виїжджає і повторно оглядає пацієнта. Якщо тривале підвищення температури і є підозра на пневмонію – така дитина підлягає стаціонарному лікуванню, - розповіла лікарка.

Дитина може бути виписана при зникненні симптомів з 10 по 14 день, завершивши курс лікування, за результатами ПЛР або за умови зникнення повністю симптоматики. І може розглядатися як така, яка припинила самоізоляцію.

Олена Ставничук наголошує: люди повинні звертатися до лікарів. Навіть якщо в дитини не укладена декларація, але вона живе на території обслуговування нашого підприємства – також може і повинна звертатися до нашого лікувального підприємства. Їй надасться в повному обсязі вся медична допомога, проведеться забір ПЛР, їй призначать лікування.

Не зможуть лише сформувати електронний висновок про тимчасову непрацездатність, оскільки дитини немає в електронній системі. Але з батьками проведуть інформаційну роботу і запропонують укласти декларацію, - додала вона.

Нагадаємо, що 28 вересня 17 з 34 вихованців Волинського обласного спеціалізованого будинку дитини захворіли на коронавірус, їх госпіталізували.

Читайте також

1