Лише чотири дні: Україні скоротили терміни проходження ВЛК

Тривають також перевірки на обґрунтованість рішень про надання статусу інваліда, ухвалених після 24 лютого 2022 року
Лише чотири дні: Україні скоротили терміни проходження ВЛК
лікар
28 Жовтня 2023, 11:43
читать на русском

В Україні значно скорочуються терміни, які відводяться на проходження військово-лікарської комісії для військовозобов'язаних. Тепер у них є всього чотири дні на медичний огляд.

Про це повідомило Мінздоров'я України.

Скоротити терміни проходження медкомісії для тих, кому вручили повістку, вирішили в РНБО. Пізніше своїм указом це підтримав президент Зеленський.

Тепер для українців запровадили обов'язкові терміни проходження медичних комісій. Для визначення хвороб і загального стану мобілізованого медикам дають чотири дні. Загалом, нові вимоги мають такий вигляд:

  • Медичне обстеження для визначення придатності до військової служби тепер не повинно займати не більше чотирьох робочих днів;
  • Лабораторні дослідження мають завершуватися протягом трьох робочих днів;
  • Проведення інструментальних досліджень також обмежене терміном у три робочі дні.

Керівникам обласних військкоматів і медичному персоналу лікарень уже доручили суворо дотримуватися термінів і влаштувати "оптимальні маршрути" проходження лікарських оглядів для людей, яких відправили на медкомісію за мобілізацією.

Тривають перевірки на обґрунтованість рішень про надання статусу інваліда, ухвалених після 24 лютого 2022 року. Ці перевірки здійснюють спеціальні робочі групи, призначені за дорученням Ради нацбезпеки і оборони та затверджені Міністерством охорони здоров'я у вересні поточного року.

Нагадаємо, коли особа отримала поранення, вона направляється на лікування, а після того – на ВЛК. Комісією має бути встановлено ступінь придатності до військової служби. На ВЛК може направити як військовий госпіталь, де проходить лікування військовослужбовець, так і командування військової частини.

Уповноважені військові службові особи мають видати довідку, де буде зазначено про обставини, у яких людина отримала травму. Важливо проконтролювати цей аспект, адже саме така довідка слугує підтвердженням того, що поранення отримано під час бойових дій. Результатом огляду має бути постанова військово-лікарської комісії, на підставі якої визначають ступінь придатності до проходження служби.

Читайте також

1