Литва не купуватиме російську вакцину - глава МЗС країни

Литва не хоче платити гроші виробнику, який може направити їх на війну з Україною
Литва не купуватиме російську вакцину - глава МЗС країни
Вакцинація Фото: Gustavo Fring з Pexels
11 Лютого 2021, 09:08
читать на русском

Очільник міністерства закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Литва не купуватиме російську вакцину, навіть якщо її зареєструє Європейське агентство лікарських засобів.

Портал Delfi.lt зазначає, що за словами міністра, аналогів вакцин у світі достатньо, аби відмовитися від російського "Спутніка V".

За моїми даними, зараз є сотні виробників, які чекають затвердження своїх вакцин. Навіть якщо більша їх частина не пройде процес дослідження та реєстрації, все одно вакцин на ринку буде досить, - сказав Ландсбергіс.

В інтерв'ю "Експрес тиждень" міністр зазначив, що Литва буде купувати вакцини тільки у виробників, які відповідають "трансатлантичним критеріям".

Читайте також

За словами Ландсбергіса, зараз на ринку сотні виробників вакцин, які прагнуть їх зареєструвати в Європі, тому у Литви буде широкий вибір постачальників препаратів. До того ж глава МЗС балтійської республіки вважає, що влада країни прийняла геостратегічне рішення закуповувати вакцини за гроші платників податків у держав, які "ціннісно близькі" Литві.

Ми не хочемо платити гроші виробнику, який потім через бюджет на ці гроші буде закуповувати амуніцію, яка може бути використана, скажімо, на Східній Україні, - сказав Ландсбергіс.

Раніше повідомлялося, що прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимон заявила, що країна не стане купувати російську вакцину від коронавірусу "Спутнік V". Вона вважає, що президент РФ Володимир Путін використовує цей препарат як гібридну зброю.