Литва офіційно називатиме Грузію Сакартвело

Саме так називають свою країну грузини
Литва офіційно називатиме Грузію Сакартвело
Вибори в Грузії (фото: АР)

Литва офіційно вирішила називати Грузію Сакартвело. Відтепер нову назву будуть використовувати в офіційних документах.

Про це заявив голова Держкомісії з литовської мови Аудріс Антанайтіс, передає видання BNS.

Рішення, ухвалене комісією два роки тому, передбачало Сакартвело як другу неофіційну назву країни. Знадобився перехідний період, щоб побачити готовність суспільства прийняти цю назву. Очевидно, що вона надзвичайно швидко прижилася в суспільстві. Я прогнозував 20 років, а вона прижилася за два роки. Це дійсно було несподіваним. Ми ухвалили рішення, тому завершуємо процес — Сакартвело стає офіційною, повною назвою, — розповів Антанайтіс.

Варто зазначити, що резолюцію про другу назву ухвалили ще два роки тому.

Читайте також

За його словами це рішення значно полегшить роботу офіційних установ, які протягом останніх двох років змушені були писати "Грузія (Сакартвело)" в документах. Раніше литовські офіційні особи і дипломати неодноразово просили владу відмовитися від назви "Грузія", мовляв, це російська назва.

Довідка:

Грузини називають свою країну Сакартвело (საქართველო), що дослівно означає "країна картвелів". Ця назва походить від основного центрального грузинського регіону Картлі на згадку про "батька грузинської державності" Картлоса.

Попри це у більшості мов закріпилась латинська назва країни Georgia (Георгія). Вже багато років грузини та уряд неодноразово закликали називати країну "Сакартвело", а сучасну назву вважають русифікованою.

Нагадаємо, 24 грудня повідомлялося, що парламент Грузії затвердив склад нового уряду країни, який очолить Георгій Гахарія.