Литва віддасть Україні надлишки вакцини від коронавірусу

Терміни передачі надлишків вакцини поки що невідомі
Литва віддасть Україні надлишки вакцини від коронавірусу
Вакцина (фото: Fenway Health)
24 Лютого 2021, 08:00
читать на русском

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Литва поділиться з Україною надлишками вакцини від COVID-19, коли вони з’являться.

Про це він сказав на спільній з міністром закордонних справ Литви Габріелюсом Ландсбергісом пресконференції в Києві, пише "Європейська правда"

Ми обговорили ситуацію з боротьбою проти коронавірусу. Я дуже вдячний Габріелюсу за те, що він повідомив нам, що коли у Литви з’явиться надлишок своєї вакцини - вона з радістю поділиться нею з Україною. Ми будемо дуже вдячними, - заявив Кулеба (досьє Дмитра Кулеби).

Своєю чергою Ландсбергіс нагадав, що Єврокомісія не передбачає можливості ділитися вакциною з жодними партнерами на рівні блоку.

Під час нашої розмови я висловив занепокоєння недостатньою кількістю вакцини в Україні і запевнив міністра, що в разі виникнення надлишку ми будемо ділитися з Україною.І питання стоїть таким чином, що країни-члени ЄС самі вирішують, чи ділитися надлишками із сусідами. Україна - дуже велика країна, і Литва не зможе покрити потреби надлишками вакцини. Але ми можемо попросити всіх наших партнерів в ЄС приєднатися до ініціативи Литви і допомогти Україні, - сказав міністр.

Читайте також

Нагадаємо, днями очільник міністерства закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Литва не купуватиме російську вакцину, навіть якщо її зареєструє Європейське агентство лікарських засобів. За словами Ландсбергіса, зараз на ринку сотні виробників вакцин, які прагнуть їх зареєструвати в Європі, тому у Литви буде широкий вибір постачальників препаратів. До того ж глава МЗС балтійської республіки вважає, що влада країни прийняла геостратегічне рішення закуповувати вакцини за гроші платників податків у держав, які "ціннісно близькі" Литві.

1