Ліз Трасс лідирує в перегонах за посаду прем'єра Британії

Переможця виборів буде оголошено 5 вересня
Ліз Трасс лідирує в перегонах за посаду прем'єра Британії
Ліз Трасс / Фото: Associated Press
14 Серпня 2022, 20:23
читать на русском

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс на 22% випереджає свого суперника Ріші Сунака у перегонах на посаду прем'єр-міністра.

Про це повідомляє Reuters.

Серед 450 членів партії, які вирішили, як вони голосуватимуть на поточних виборах керівництва, Ліз Трасс набрала 61%, а колишній міністр фінансів Сунак – 39%.

Загальна вибірка, включаючи тих, хто не висловив перевагу у голосуванні, становив 570 осіб. Менше третини з них, 29%, заявили, що вже проголосували, і ще 47% заявили, що ухвалили рішення. Лише 19% заявили, що можуть змінити свою думку.

Голосування проводиться поштою, а переможця має бути оголошено 5 вересня.

Як зазначається, що трьома основними причинами підтримки Трасс були неприязнь до Сунака, відчуття, що вона заслуговує на більшу довіру, й те, що вона залишилася вірною Джонсону.

Повідомляється, що прихильники Сунака заявили, що він краще розуміється на економіці і є найкомпетентнішим та найрозумнішим з кандидатів.

Опитування показало "ностальгію за Джонсоном" серед членів партії, 63% воліли б, щоб Джонсон залишився при владі, а не Трасс. Перевага Джонсона над Сунаком ще сильніша - 68%.

Повідомляється, що на початку виборів нового лідера Консервативної партії більш популярним кандидатом був Сунак, однак останні опитування показали, що Трасс користується більшою популярністю серед рядових консерваторів.

Додається, що її вже підтримали колишні конкуренти Том Тугендхат і Пенні Мордонт, а також міністр оборони Бен Воллес і колишній міністр охорони здоров'я Саджид Джавід.

Нагадаємо, 6 червня члени Консервативної партії Великої Британії висловили вотум довіри Борису Джонсону, завдяки чому він зміг зберегти свою посаду. Однак 7 липня Борис Джонсон пішов з посади прем'єр-міністра і лідера Консервативної партії на тлі політичної кризи, яка виникла в країні через відставки низки міністрів.