Майже 100 українських політв'язнів утримують у Криму - Кислиця

Дев’ять кримських татар ув’язнені російською окупаційною владою
Майже 100 українських політв'язнів утримують у Криму - Кислиця
Сергій Кислиця Фото: Фейсбук
20 Листопада 2020, 07:07
читать на русском

Близько 100 громадян України продовжують незаконно утримуватися за політично вмотивованими звинуваченнями. Про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця під час виступу на Третьому комітеті Генасамблеї ООН.

З лютого 2014 року Крим окупований Росією, тимчасово і незаконно. Росія вже була визнана державою-окупантом. Її так звані органи та посадові особи у Криму є нелегітимними та до них застосовується визначення "окупаційна влада Російської Федерації". Проєкт цієї резолюції наголошує, що люди на окупованій території опинилися у безнадійній ситуації. Системні репресії, вибіркові затримання, переслідування, позасудові страти та тортури перетворилися на щоденну реальність у Криму, - заявив політик.

За його інформацією, у листопаді кількість кримських татар, засуджених до ув’язнення, збільшилася.

Читайте також

Причому вони отримали шокуючі терміни – від 12 до 17 років – за мирне дотримання ісламських ритуалів. Вам відомо про використання російською ФСБ "чаю військового призначення Новічок". На жаль, у Криму вони використовують хоча й простіші, але не менш жорстокі форми масового терору. Працівники ЗМІ потерпають від незаконного втручання у їхню професійну діяльність. Дев’ять кримських татар – громадянських журналістів на цей час ув’язнені російською окупаційною владою, - додав Кислиця.

Політик зазначив, що Росія продовжує залякувати кримськотатарських мусульман та майже остаточно знищила Православну Церкву України на окупованому півострові.

Все це є лише частиною похмурої картини того, що колись було гостинним українським півостровом. За підрахунками, 45 тисяч людей вже покинули Крим, а держава-окупант переміщує до Криму власне населення всупереч Женевським конвенціям та протоколам, - наголосив Кислиця.

Нагадаємо, раніше постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявив, що Росія намагається витіснити з Кримського півострова проукраїнське населення. За його словами, за час анексії до Криму були перевезені сотні тисяч росіян.