Майже 90% українців хочуть бачити українців в НАТО

Напередодні Революції Гідності рівень підтримки вступу до НАТО коливався в межах 15-20%
Важливо
Майже 90% українців хочуть бачити українців в НАТО
Україна – НАТО Фото: https://www.facebook.com/president.ukraine
10 Липня 2023, 18:47
читать на русском

Наразі 89% українців хочуть бачити Україну в складі НАТО. Це підтримує абсолютна більшість населення в усіх регіонах.

Зокрема, у Київському міжнародному інституті соціології зауважують, що у випадку вступу до ЄС з 1990-х років в Україні простежувалася стала тенденція до зростання підтримки європейської інтеграції, а у випадку НАТО ситуація змінювалася значно повільніше.

Зокрема, напередодні Революції Гідності рівень підтримки вступу до НАТО коливався в межах 15-20%, проте окупація Криму та розв’язання Росією війни на Донбасі спричинили різке зростання підтримки приєднання до НАТО.

Утім, попри значне зростання підтримки вступу до НАТО, станом на 2021 рік у разі референдуму 48% підтримали б вступ, а 24% проголосували б проти вступу. При цьому зберігалася значна регіональна відмінність зі значно більш скептичним ставленням на Півдні і Сході.

Водночас за даними соціологів, зараз 89% українців хочуть бачити Україну в складі НАТО, причому у всіх регіонах абсолютна більшість підтримують такий крок: від 79% на Сході до 93% на Заході.

"Тобто наразі суспільство нарешті консолідувалося з цього питання та демонструє єдиний погляд", - наголосили у КМІС.

Крім того, 18% опитаних зазначили, що для них прийнятно буде відмовитися від вступу до НАТО заради встановлення миру, а для 76% така ціна є неприйнятною.

"Чим довше триває війна, тим більше українців наполягають саме на повноцінному членстві в НАТО, а "безпекові гарантії" від інших держав виглядають менш переконливо", - прокоментував результати дослідження виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

На його думку, існує можливість, що надання Заходом переконливих прозорих гарантій із конкретними механізмами реалізації підвищать довіру до "безпекових гарантій", однак наразі українці вірять лише повноцінному членству.

Вищезгадані результати досліджень були взяті із двох опитувань КМІС. Перше з них було проведене з 26 травня по 5 червня методом телефонних інтерв’ю серед 1029 дорослих мешканців підконтрольних уряду України територій (похибка за звичайних обставин не перевищує 3,4%). Друге - протягом 10-21 травня методом телефонних інтерв’ю серед 2509 дорослих українців (похибка за звичайних обставин не перевищує 2,4%).

Нагадаємо, абсолютна більшість українців (78%) мають близьких родичів або друзів, які отримали поранення або загинули через російське вторгнення. І жителі Заходу, і жителі Сходу переживають втрати, спричинені Росією.