Майже десятисантиметрового гельмінта витягли з голови жінки у Рівенській області

Це вже 43-й випадок дирофіляріозу в області
Майже десятисантиметрового гельмінта витягли з голови жінки у Рівенській області
Дирофіляріоз Фото: https://www.facebook.com/kyiv.cdc
14 Липня 2022, 20:32
читать на русском

Випадок дирофіляріозу виявили у мешканки Рівненщини - у жінки під шкірою на голові жив 9-сантиметровий гельмінт.

Про це повідомляє ZAXID.NET.

Повідомляється, що мешканка Рівненщини звернулася до лікарів після того, як виявила незначну припухлість на голові. Вона доставляла їй дискомфорт.

Лікарка-паразитолог обласного центру контролю хвороб Альона Жадан розповіла, що пацієнтка скаржилась на пухлину в волосистій частині голови. Періодично вона відчувала свербіж. Також ущільнення заважало під час розчісування.

Після відвідання хірурга, у жінки виявили гельмінта довжиною 9 см.

Видання повідомляє, що цього року в області це перший випадок дирофіляріозу. Минулоріч гельмінтів цього виду виявили у двох людей. Загалом з 2005 року на Рівненщині зафіксували 43 випадки.

Дирофіляріоз ("зла нитка") – це тканинний зоонозний гельмінтоз. Захворювання може бути у людей та тварин. Воно супроводжується тяжкою патологією усіх систем організму, включаючи головний мозок та очі. Для нього характерна трансмісивна передача, повільний розвиток, тривалий перебіг. Дирофіляріоз належить до природньо-осередкових хвороб.

Переносниками хвороби є комарі. Зараження людини відбувається через укуси заражених кровосисних комарів.

Основним симптомом при захворюванні, переважно, є пухлина, у місці локалізації якої відчувається свербіж та печія різного ступеня інтенсивності. Характерним симптомом також є міграція гельмінта під шкірою, що має вираз відчуття пересування чи ущільнення пухлини. Інколи хворі скаржаться на головний біль, нудоту, слабкість, підвищення температури тіла, сильний біль в місці локалізації гельмінта з іррадіацією за ходом нервових стовбурів.

Основний метод позбавлення від паразита - хірургічний.

Дирофіляріоз

Дирофіляріоз Фото: https://www.facebook.com/kyiv.cdc

Як не заразитися дирофіляріозом

  • використовувати репеленти, що захищають від укусів комарів;
  • встановлювати протимоскітні сітки на вікнах та балконах;
  • стежити за здоров'ям свійських тварин, захистити їх від комарів за допомогою спеціальних нашийників та спреїв перед прогулянками та виїздами на природу;
  • регулярно проводити дегельмінтизацію собак та котів.

Нагадаємо, минулого року у трьох киян лікарі виявили рідкісне паразитарне захворювання, яке спричиняють круглі гельмінти роду Dirofilaria.

1