Рідкісне захворювання виявили у трьох мешканців Києва

Хворобу викликали гельмінти, які оселилися в очах та у кисті заражених
Рідкісне захворювання виявили у трьох мешканців Києва
Хворий під киснем у лікарні в Харкові (фото: Владимир Корсунов / Facebook)
10 Серпня 2021, 00:09
читать на русском

У трьох киян лікарі виявили рідкісне паразитарне захворювання, яке спричиняють круглі гельмінти роду Dirofilaria.

Як повідомляє Київський міський центр по контролю і профілактиці хвороб, хвороба характеризується утворенням підшкірних вузлів або вузловими ураженнями легеневої паренхіми.

Станом на 22 липня в Києві зареєстровано три випадки захворювання людей на дирофіляріоз... Захворіли два мешканці Дарницького району та мешканець Дніпровського району, 2 чоловіка та 1 жінка. Гельмінтів розміром 11,0, 7,0 та 12 см (фрагмент) було вилучено хірургічно з області лівого ока (в 2-х випадках), правої кисті (в 1-му випадку), - йдеться у повідомленні.

Фото: facebook.com/kyiv.cdc

У ЦКПХ нагадали, що дирофіляріоз - паразитарне захворювання, яке спричиняють круглі гельмінти роду Dirofilaria. Хвороба характеризується утворенням підшкірних вузлів або вузловими ураженнями легеневої паренхіми. Кінцевим господарем гельмінта і одночасно джерелом інвазії для людини, найчастіше є собаки, рідше кішки та дикі м'ясоїдні тварини (вовки, лисиці та ін.), що інфікуються при укусах комарів.

Переносниками хвороби є малярійні та звичайні комарі. Людина заражується при укусі інфікованим комаром, є випадковим хазяїном. Як правило в організм людини паразитує лише одна особина гельмінта, яка не досягає статевої зрілості. Людина не є джерелом інвазії, не бере участі в розповсюдженні інфекції.

Основними симптомами дирофіляріозу у людини можуть бути набряк та почервоніння, поява пухлини. Ущільнення може бути розміром від просяного зернятка. Особливістю даного паразита є здатність до міграції. За добу дірофілярія може мігрувати по організму на відстань до 30 см. Тому розташування шкірного ущільнення теж змінюється. Специфічна ознака дирофіляріозу вельми виразна — характерні скарги на відчуття ворушіння під шкірою, завдяки якій захворювання набуло своєї назви (з латині дирофіляріоз перекладається як “зла нитка”). З моменту зараження людини (укусу комара) до утворення пухлини проходить не менше 1 місяця, а іноді до 2 років.

Лікування дирофіляріозу у людей хірургічне. Всі ознаки захворювання, що пов’язані з дирофіляріозом, зникають після видалення гельмінтів з організму.

З метою профілактики зараження на дирофіляріоз населенню слід:

  • уникати укусів комарів;
  • засітчувати вікна;
  • застосувати репеленти, електрофумігатори з інсектицидними пігулками або рідинами, інсектицидні спіралі, які відлякують комах;
  • у разі утримання собак для захисту від нападу комах необхідно використовувати спеціальні ошийники, слідкувати за станом здоров’я домашнього улюбленця.

Нагадаємо, у Вінниці від рідкісної хвороби померла 10-річна дівчинка Іринка Химич - вона хворіла на прогерію (синдром Гетчінсона-Гілфорда). Ця хвороба призвела до передчасного старіння організму дитини.

Читайте також