Майже третина українців не планує літній відпочинок, бо не має грошей

Соціологи дізналися у мешканців України, де вони будуть відпочивати
Майже третина українців не планує літній відпочинок, бо не має грошей
Літо, погода, пляж (Фото: Парламент.UA)
2 Липня 2021, 07:09
читать на русском

Соціологи Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) дізналися про плани українців на відпочинок.

Дослідження показало, що станом на першу половину червня 48,2% українців планують відпочивати поза домом. Кількість тих, хто не має можливості кудись поїхати становить 22,5%.

На першому місці за популярністю, як і рік тому, - відпочинок у Карпатах та інших місцях України (18,8%). На другому місці за популярністю - відпочинок на дачах і в заміських будинках (11,3%). Третє місце посідає відпочинок за кордоном - 9,2%. До Криму, як і рік тому, планує їхати 1% опитаних українців, - зазначається у дослідженні.

Кількість тих, хто не має можливості кудись поїхати, становить 23%. При цьому громадян, які не можуть відпочивати, більше в західному регіоні (25,1%), а найменше - у східному регіоні (19,6%).

Кількість тих, хто не поїде відпочивати, обернено пропорційна рівню фінансової забезпеченості: чим нижчий дохід, тим більше тих, хто не поїде відпочивати, і навпаки. Така сама тенденція простежується у тих, хто залишиться вдома: чим нижчий дохід, тим більше охочих залишитися вдома, і навпаки.

Зазначається, що серед тих, хто не має можливості відпочивати, більше чоловіків (25,9%), ніж жінок (19,7%). Залишатися вдома для відпочинку планують 40,1% жінок і 28,2% чоловіків. Відпочити в Карпатах і за кордоном планують більше чоловіків (22,0% і 10,7% відповідно), ніж жінок (16,2% і 8,0% відповідно).

Серед тих, хто планує відпочинок на дачі, в заміському будинку та поїздки до родичів у село переважають жінки (12,0% і 9,7%).

Соціологи вияснили, що люди старшого віку частіше планують залишатися на відпочинок удома. Молоді люди кажуть про бажання поїхати до родичів у село, також молодь планує поїздки в Карпати й за кордон.

Тих, хто планує свій відпочинок на дачі або в заміському будинку, більше серед міського населення (11,6%) у порівнянні з жителями сіл (10,3%). Поїздку за кордон планують більше жителі сіл (10,5%), ніж жителі міст (8,9%).

Опитування проводилося в період з 8 по 9 червня 2021 року методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI). Опитано 2007 респондентів, які проживають у 108 населених пунктах усіх областей України (крім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України старше 18 років.  

Читайте також

1