Курорти Одеської області: де відпочити та які ціни

Як відпочити в Одеській області, де найкращі пляжі та найчистіша вода
Ексклюзив
Курорти Одеської області: де відпочити та які ціни
Чайки на пляжі (фото: УНІАН)
22 Червня 2021, 15:34
читать на русском

В Одеській області є низка курортів, які розташованні на узбережжі Чорного моря, лиманів чи озер. Тому відпочинок тут на будь-який смак.

Де можна відпочити та що пропонують курорти, розбирався Парламент.UA.

Одеса: відпочинок, розваги та проживання

Одеса - одне з найполулярніших туристичних міст не лише у літній період, але й цілий рік. Окрім відпочинку на пляжах, тут безліч ресторанів, пабів, нічних клубів, парків, садів, музеїв, галерей та артоб'єктів.

Житло тут можна знайти на будь-який "гаманець" - від дешевих хостелів до апартаментів. Ціна залежить від умов, місця розташування та району. На приклад, кімнату без зручностей можна орендувати від 150 грн, номер зі зручностями від 300 грн, апартаменти з кухнею - від 500 грн, вілла з басейном - від 5000 грн.

Курортна зона розтягнулась на 30 км, до села Чорноморка. Найвідомішими пляжами в Одесі є Ланжерон, Відрада, Дельфін, Чоколівський, Аркадія, станції Великого Фонтану, "Золотий берег" - 16 станція, Чорноморка, Лузанівка. Вони піщані, просторі і широкі. Море відгороджене хвилерізами, а морське дно - пологе. На багатьої пляжах є рятувальні станції та медпункти.

Практично на всіх пляжах є зручності (душові кабінки, роздягальні, вбиральні). Пляжі вважаються безкоштовними, але за окремі "зручності" доведеться все ж заплатити. Інфраструктура тут розвинена - є безліч кафе, торговельних точок, магазинів, супермаркетів, аптек. Серед розваг - водні гірки, скутери, лижі, дельфінарій, зоопарк та інше.

Від пляжу "Ланжерон" до Аркадії простягається "Траса здоров'я", де заборонено рух транспорту. Вона призначена для пішоходів та велосипедистів, але рух електросамокатів на ній дозволений.

Фонтанка, Чорноморське, Южне, Крижанівка

Фонтанка - село на березі Чорного моря в Одеській області. Розташоване по сусідству з селами Крижанівка, Вапнярка і селищем Ліски. Через село проходить Старомиколаївська дорога (автодорога Одеса — Південний). До межі міста Одеса лише 4 км.

На території Фонтанки є зона зі зручностями та пляжами світового рівня Занзібар і SunDali beach, а також "дика" зона тягнеться уздовж берега та без усякої інфраструктури (немає шезлонгів, парасольок, кафе, оренди водних скутерів і катамаранів).

Тут довгий і вузький беріг, а пляж та дно моря вистелені дрібними каменями та черепашками. Фонтанка - хороше місця, щоб ловити мідії, особливо після дощу. Знайти місце без каменів досить складно, а вода у морі в більшості каламутна.

Гуляти вздовж берега через глиняні обриви небезпечно, а після дощу майже неможливо через глину. На цій території є багато джерел з підводними водами, саме тому відбуваються зсуви. До моря ведуть стежки, глиняні сходинки або саморобні драбини.

На пляжах у Фонтанці зазвичай мало туристів. Житло у селищі можна орендувати як на базах відпочинку, а також кімнати або номери в готелях за 5-10 хвилин ходьби від моря. Продукти можна купувати у місцевих магазинах, на ринку або їздити до сусідньої Лузанівки в "МЕТРО".

Серед розваг ТЦ "Рів'єра" з боулінгом, кінотеатром, картингом, 8D cinema. Тут є також дитячий розважальний парк з різними гірками, батутами, мотузковим парком та мультимедійними зонами.

Серед переваг "дикого" відпочинку у Фонтанці це наявність безкоштовного пляжу, дешевий відпочинок, красива природа, а також безплатні мідії.

До Фонтанки можна дістатися з Одеси:

  • від автостанції "Привоз" мікроавтобусами № 570 або 68 (час у дорозі - 30-35 хв, а проїзд коштуватиме до 20 грн);
  • від автостанції "Привоз" маршруткою №121 до ТЦ "Рів'єра" (час у дорозі - близько години, вартість - до 10 грн);
  • безкоштовним автобусом до ТЦ "Рів'єра". У вихідні курсує щогодини від залізничного вокзалу (точніше від Єпархіального управління, що на вулиці Пантелеймонівська, 58), у будні - раз у дві години від Пересипського моста (від вокзалу до нього ведуть вулиці Преображенська, Софіївська, Маринеско). Час у дорозі - 40-45 хвилин.
  • таксі (від 100 грн);
  • власним авто по автодорозі М14 в напрямку Лузановки до розвилки в Крижанівці, потім по Т1606 в сторону Південного.
Дикий пляж у селі Фонтанка

Дикий пляж у селі Фонтанка (фото: ua.igotoworld.com)

Пляжний комплекс "Занзібар" розташований за адресою Променад бульвар, 1, житловий масив "Чорноморська Рів'єра", село Фонтанка. Він у 2018 році отримав світове визнання. Тут піщаний пляж та чистий пісок. Як входити у воду, то можна наткнутись на слизьке каміння, але далі буде пісок.

Вхід на пляж - безкоштовний, але окремі послуги платні (шезлонги, шатра, бунгало). Є також душові кабінки, туалети та кабінки для роздягання.

Серед розваг - катамаран, скутер, "банан", пляжний волейбол, нічні кіносеанси просто неба та фестиваль фігур з піску.

Пляжний комплекс Занзібар у Фонтанці

Пляжний комплекс Занзібар у Фонтанці (фото: aquaparkodessa.com.ua)

Чорноморське - селище міського типу на березі Чорного моря, де на околицях створена інфраструктура для літнього відпочинку. До Одеси - 25 км, а дістатися можна рейсовим автобусом або маршрутками. В народі це місце також називають Чабанка.

Курорт розташований на рівнині та оточений степовою смугою з мальовничою рослинністю. Він відомий підвищеною екологічною чистотою і красою. Довгий час селище було закритим об'єктом, оскільки тут були генеральські дачі. З цієї причини поблизу відсутні будь-які промислові виробництва.

Пляжі тут піщані та обладнані всім необхідним. Є душові кабінки, кабінки для роздягання, вбиральні, дитячі та спортивні майданчики, а також водні розваги. Зокрема можна орендувати обладнання для дайвінгу.

Дно пологе, немає слизьких каменів і водоростей, вода чиста і прозора. Через довге мілководдя вода швидко прогрівається. Тому вже на початку травня тут розпочинають купальний сезон.

Неподалік є малий солоний лиман під назвою Дофінівський, або Великий Аджалицький лиман. Його довжина - близько 8 км, ширина - в середньому 1 км, максимально - до 1,5 км. Максимальна глибина - 1,2 м, середня - менш як 0,5 м. Від моря лиман відділений вузьким піщаним пересипом.

Цей лиман вважається найбільш мілководним лиманом Північно-Західного Причорномор'я. До нього впадає мала степова річка — Великий Аджалик. На березі лиману розташовані села: Вапнярка, Нова Дофінівка, Олександрівка.

Дофінівський або Великий Аджалицький лиман

Дофінівський або Великий Аджалицький лиман (фото: Вікіпедія)

Крижанівка розташована на самому березі Чорного моря на схід від Одеси, до якої лише 15 км, (за Лузанівкою). Село є фактично передмістям Одеси та досить популярним місцем відпочинку для тих, хто бажає відпочити від міста та подихати чистим повітрям.

Для відпочинку можна орендувати готелі, апартаменти, кімнати чи ліжка. В залежності від цього ціни можуть варіюватися від 100 грн до 1500 грн за добу. У селі є безліч кафе та ресторанів, але немає розважальних закладів з живою музикою та дискотеками. Щодо розваг, то можна орендувати велосипед для прогулянки, аби помилуватися заходом та подихати морським бризом.

Цей курорт приваблює туристів спокоєм та затишком. Тут багато приватних будинків місцевих жителів з деревами та чагарниками, тому село дуже зелене. Сюди приїжджають зазвичай не за активним відпочинком, а щоб розслабитись від міської суєти та побути на природі.

Пляж тут чистий та з блідо-жовтим піском. Втім, прибережна лінія не дуже широка (близько 40 м), але простягається на кілька кілометрів в обидві сторони. З Крижанівки видно кораблі, які пришвартовані в Одеському порту.

До Крижанівки з Одеси можна добратись Старомиколаївською трасою, де є дві зупинки Крижанівка-1 та Крижанівка-3. Вони розташовані недалеко одна від одної, але мають різний напрямок:

  • Крижанівка-1 - з автостанції "Привоз".
  • Крижанівка-3 - з автостанції "Південний".

Крім Одеси, неподалік розташовані міста, Чорноморськ (Іллічівськ) за 29 км, Південне в 34,9 км, а найближчий культурний центр - село Шабо - в 60 км.

Южне одне з наймолодших міст Одеської області, яке розташоване на північно-західному узбережжі Чорного моря, в 35 км від Одеси, і поблизу кордону з Миколаївською областю. Відстань до Одеси автодорогами - 47 км. Місцеві на місто кажуть "Южний".

За 7 км від міста розташована промислова зона, зокрема Морський торговельний порт "Південний" і Одеський припортовий завод (одне з найприбутковіших хімічних підприємств в Україні). Поруч із містом також збудували морський нафтовий термінал "Південний", з якого починається нафтогін Одеса-Броди.

Пляж у Южному безкоштовний, але за шезлонги та відпочинок під навісом потрібно буде заплатити. Ціни стартують від 50 грн. Пляж регулярно прибирають.

Вода каламутна через пісок, який лежить на дні. А також у ті дні, коли багато туристів та море хвилюється. В сезон тут тісно, щоб зайняти зручне місце, доводиться приходити раніше. Чиста вода буде на глибині за 30-40 м від берега. Втім, тут є багато різних водних атракціонів і розваг.

Крім пляжу, у місті є доглянута набережна, міська площа, Парк металевих фігур, світломузичний фонтан, що показує будову планет Сонячної системи.

Щодо проживання, то популярністю тут користується оренда квартир, але можна знайти кімнату, готель чи місце-ліжко.

Як добратися до Южного автобусом?

  1. З Одеси рейсовим автобусом (час у дорозі - близько години) з автостанції "Привоз" та залізничного вокзалу на транспорті "крикунів". Ціна за квиток стартує від 50 грн.
  2. З Херсона, зокрема з центрального автовокзалу є прямий рейсовий автобус до автостанції в Южне. Автобус в 17 год 40 хв курсує кожного дня, крім суботи. Квиток коштує 130-185 грн, а їхати більш як три години.
  3. З Харкова, зокрема з термінала "Холодна гора" до автовокзалу Южне курсують два рейси щодня о 06 год 10 хв та 06 год 15 хв. Прибуття у 21 год 45 хв. Проїзд коштує від 480 грн.
  4. Зі Львова (автостанція №8) можна виїхати щодня о 20 год 50 хв. Час в дорозі 16 год. Вартість проїзду 610 грн.
  5. Із Запоріжжя автобуси їдуть до Одеси. Вартість поїздки від 220 грн. Час у дорозі 10-11 годин.
  6. З Києва до Одеси є близько 50 автобусів (нічні, денні та вечірні рейси). Краще обирати ті, які йдуть до автостанції на Старосіній площі, звідти простіше добиратися до Южного. Квиток коштує від 220 грн, а їхати близько семи годин.

Як добратися автомобілем?

З Києва до Южного - 520 км, зі Львова - 845 км, від Запоріжжя - 441 км, з Ужгорода - 1064 км.

Найкоротші маршрути з мегаполісів України: Київ Е95; Харків М29 або Н11; Львів Е50/М12 або Е95/М05; Запоріжжя Е58/М14; Херсон Е 58/М14; Ужгород Е50/М12 або DN18.

Читайте також

Чорноморськ, Санжійка та Грибівка

Чорноморськ (раніше Іллічівськ) розташований у передмісті Одеси, а також має один з найбільших портів України. Звідси ходять пороми на Варну та до Грузії, регулярні пасажирські морські рейси до Стамбула.

Місто лежить на правому та лівому березі Сухого лиману та на узбережжі Чорного моря. Орендувати житло тут нескладно, оскільки є готелі, бази відпочинку, гостьові будинки, а також квартири поблизу моря.

Купальний сезон розпочинається у травні, а закінчується у жовтні. Море чисте та тепле із пологим дном, пляжі піщані та облаштовані для відпочивальників. На центральному пляжі міста висить Блакитний прапор, що означає відповідність міжнародним стандартам якості.  Цю нагороду отримують кращі пляжі та акваторії світу.

Курортна зона відокремлена від промислових об'єктів територією зелених насаджень. У місті багато парків з фонтанами, скверів, алей, зелених зон.

У Чорноморську відпочинок може бути, як і спокійний, так і активний. Інфраструктура тут розвинена, вона включає магазини, ринки, кафе, бари, ресторани, піцерії, торгові центри, кінотеатри, нічні клуби тощо. Розваги тут на будь-який смак та гаманець: волейбольні майданчики, турніки, тенісні корти, стадіони. Водним розвагам посприяють функціонуючий яхт-клуб, дайвінг-центр, база моряків, басейн. Також у цьому містечку стрибки з парашутом - звичайна справа.

У місті працює музей витончених мистецтв, дельфінарій та аквапарк сусідньої Грибівки, екскурсії у міський порт, Одесу.

Санжійка - це невелике село на березі Чорного моря, через яке лежить дорога до курортів Грибівка, Кароліно-Бугаз і Затока. Відпочинок можна обрати той, який по душі: або дикуном на пляжі, або оренда кімнат, номерів в готелях або апартаментів. У селі є декілька магазинів та ринків, але харчуватись можна на базах відпочинку або в мініготелях.

Людей тут щороку небагато, а відпочинок тихий та спокійний. Серед визначних місць, окрім пляжу, Санжійський маяк (іноді називають Маяк, що тікає). Висота башти від основи складає 28 м, висота вогню від рівня моря — 41 м, а видно вогонь з маяка на 17 миль.

Санжійський маяк

Санжійський маяк (фото: Вікіпедія)

Санжійка розташована в 15 хвилинах їзди на машині від Чорноморська або Грибівки, в 40 хвилинах - від Затоки або Одеси.

Як доїхати?

З Одеси відправляються автобуси з автостанції "Привоз", що біля залізничного вокзалу. Це маршрути: Одеса - Грибівка. Вони курсують кожні дві години.

Пляж в Санжійці

Пляж в Санжійці (фото: Вікіпедія)

Санжійка

Санжійка (фото: Вікіпедія)

Грибівка - популярний пляжний курорт на Чорноморському узбережжі між Чорним морем та Дністровським лиманом. Протяжність курортної зони - 2 км уздовж морського узбережжя. Тут відпочивальників приймають від травня по вересень.

Відпочивати можна по-різному: активно з друзями, або ж тихо і спокійно з сім'єю. Тут м'який клімат, тепле море з пологим дном, просторі пляжі з тіньовими навісами та лежаками та широкий вибір житла за прийнятну ціну.

Курорт невеликий, але має розвинену інфраструктуру. Тут є зелені зони відпочинку, магазини, ринок, їдальні, кафе, бари з караоке, нічні клуби та дискотеки. Для дітей тут є ігрові майданчики, гойдалки, батути, дельфінарій, аквапарки та безліч атракціонів.

Для прихильників активного дозвілля тут є теніс, більярд, волейбол, футбол, парасейлінг, а також можна політати на дельтаплані. Серед водних розваг - катамарани, катери, яхти, водні мотоцикли, лижі, скутер, банани, гірки, віндсерфінг.

У Грибівці пропонують екскурсії до Одеси, Ізмаїлу, катакомб в Нерубайському, Білгород-Дністровської фортеці, Вилкового, а також велопрогулянки околицями.

Одна з популярних розваг на відпочинку у Грибівці - риболовля. Для цього підходить не лише море, але й річка Барабой, Грибівське озеро, Дністровський лиман.

Кароліно-Бугаз, Затока і Сергіївка

Кароліно-Бугаз - курортне село та зона відпочинку на узбережжі Чорного моря, яке приваблює відпочивальників теплим морем, широкими піщаними пляжами, риболовлею на Дністровському лимані, лікувальними грязями та доступними цінами. Туристичний сезон розпочинається у травні, а пляжний відкривається у червні та закривається у вересні.

Село розташоване за 53 км від міста Одеси та 30 км від міста Чорноморськ (колишній Іллічівськ). Тут немає промислових об'єктів, а лише Чорне море, лиман та степ.

Оселитися можна на базах відпочинку, віллах, у готелях та гостьових будинках. Серед них є старі бази, ще радянських часів. Протягом останніх років узбережжя забудовується новими комплексами, сучасними мініготелями, пансіонатами з басейнами та котеджами. Недорого можна орендувати житло у приватному секторі та на базах відпочинку (наприклад, номери економ-класу). Здаються не лише номери та кімнати, але і будинки, котеджі, а також дачі в кооперативі, де зручно відпочивати компанією. Найдешевше можна орендувати житло у травні, або після 24 серпня.

Пляжі тут піщані з широкою пляжною зоною. У пік сезону на центральному пляжі людей досить багато, а от на північній околиці села ситуація протилежна. Завдяки невеликій глибині прибережних вод та пологому дну тут зручно та безпечно купатися дітям. На першій лінії також є приватні пляжі.

Серед морських розваг - гірки, банани, катамарани, гідромотоциклиули, парашути. Тут працює ринок, торгові точки, магазини.

Узбережжя Чорного моря в селі Кароліно-Бугаз

Узбережжя Чорного моря в селі Кароліно-Бугаз (фото: Вікіпедія)

Затока - один з найпопулярніших в Україні курортів на узбережжі Чорного моря. Тут великі піщані пляжі, чисте море, а також багато розваг, розвинена інфраструктура та хороша транспортна розв'язка. З травня до кінця вересня туристів приймають численні бази відпочинку, готелі та приватний сектор.

Селище міського типу входить до складу Білгород-Дністровського району та лежить між Чорним морем та Дністровським лиманом на Будацькій косі. Тож купатись можна як в морі, так і в лимані. Найближче курорт розташований до селища Білгород-Дністровський за 20 км, за 60 км - Одеса. У Затоці м'який сприятливий клімат із багатьма сонячними днями, багатокілометрова лінія пляжу та пологий вхід у Чорне море з піщаним дном.

Житло у селищі здається практично всюди, майже на кожному паркані висять таблички "Здаються номери", або "Є місця". Тож житло можна орендувати у приватному секторі, на базах відпочинку, у пансіонатах, готелях, санаторіях.  Тут також є наметове містечко, кемпінги та дитячі табори.

Коса у Затоці (фото: Вікіпедія)

Особливим попитом користується відпочинок на першій лінії, фактично на березі моря. Таке житло буде найдорожчим. Навіть якщо обравши житло подалі, то кафе, ресторани та інші об'єкти інфраструктури все рівно будуть поруч. Ціни формуються залежно від місяця року, близькості житла до морського узбережжя, комфортабельності номера, району тощо.

Найдешевше - у травні та першій половині червня, а потім в оксамитовий сезон - з кінця серпня по вересень. Пік літнього сезону припадає на липень та серпень, тому ціни у цей час найвищі. Наприклад, у приватному секторі у розпал літа вартість кімнати зі зручностями стартує від 250-300 грн з людини, в готелі – від 600-1500 грн з людини.

Берегова лінія протягається уздовж усього селища на кілька кілометрів. Пляжи зі сторони Чорного моря вкриті дрібним кварцовим піском упереміш з ракушняком. Морське дно - з піску та черепашок, а спуск - пологий, без різких обривів.

Ширина пляжів тут не однакова. Зустрічаються ділянки з вузькими смужками піску, або з бетонними блоками для спуску у воду. Втім, у більшості випадків пляжі досить широкі та сягають до 100-150 метрів завширшки. Попри великий потік туристів, тисняви на пляжах немає навіть у розпал літа.

На пляжах все цивілізовано: є кабінки для переодягання, навіси від сонця, рятувальні вежі та багато розваг (надувні гірки, ігрові та спортивні майданчики, кафе та бари). Вбиральні тут платні, але розташовані вони неподалік від моря.

Затока Фото: Соцмережі

Пляж у Лиманському районі вважається найширшим у Затоці - близько 150 метрів. Тут є кабінки для переодягання, урни, надувні гірки, волейбольний майданчики, кафе, літні бари, ресторанчики. Розваги (водні скутери, катамарани, банани, шайби) на цьому пляжі особливо нічим не відрізняються від розваг в інших районах Затоки.

Пляж у Центральному районі (Центральний пляж) не такий широкий, як Лиманський, але більш людний. Пляж облаштований своєю набережною та великою кількістю барів та розваг. Тут також є кабінки для переодягання, навіси від сонця, волейбольні та дитячі майданчики. Можна орендувати шезлонги (від 60 до 100 грн), парасолі (50 грн) та пляжні намерти (550 грн).

Пляж у Сонячному районі. Деякі ділянки пляжної зони досить широкі, але місцями - майже немає через сильну забудову або великі камені.

Пляж на Будацькій косі у напрямку Сергіївки. Тут розташований дикий пляж, він досить нерівномірний. Його ширина коливається від 50 до 200 метрів. Людей на пляжі зазвичай дуже мало у порівнянні з іншими районами Затоки. Сюди приїжджають на відпочинок з наметом та на риболовлю. Однак, на цей пляж буде досить важко доїхати власним авто через відсутність дороги. Тому транспорт доведеться залишити на найближчій парковці.

Затока (фото: Вікіпедія)

Затока має досить розвинену інфраструктуру: є аптеки, ринки, магазини, супермаркети, сувенірні лавки, торгові намети, пляжні кінотеатри, кафе, ресторани, бари, піцерії та літні майданчики.

Найбільше людей зазвичай на Центральній пішохідній алеї, затишній алеї та набережній Затоки.

Цей курорт - просто знахідка для тих, хто полюбляє розваги, дискотеки, веселу та безтурботну атмосферу. В Затоці є луна-парки, колесо огляду, ігрові автомати, диско-бари, нічні клуби. На в'їзді в селище розташований великий аквапарк. Окрім морських розваг, можна прогулятися на теплоході по Дністровському лиману, чи поїхати на екскурсії до Одеси, Білгород-Дністровського, Шабо.

Затока (фото: Вікіпедія)

Як добратися до Затоки?

До Затоки можна добратись залізницею, автомобілем або автобусом з Одеси чи Білгород-Дністровського.Через селище проходить автотраса Р-70 (Н 33) "Одеса - Білгород-Дністровський – Монаші".

  1. З залізничного вокзалу в Одесі на автобусі або маршрутці (маршрути № 565 "Одеса – Затока" та № 560 "Одеса - Білгород-Дністровський", кожні 15 хвилин з 5:00 до 20:30).
  2. З Одеси їздять нерегулярні перевізники. Час у дорозі - близько 1-1,5 год.
  3. На електропоїзді "Одеса - Білгород-Дністровський", який слідує через Затоку. Електричка відправляється з Одеського залізничного вокзалу.
  4. Власним автомобілем трасою Р-70 через Овідіополь та Кароліно-Бугаз або трасою М27 і Т1641 через Чорноморськ, Санжійку, Грибівку та Кароліно-Бугаз.

Набережна у Затоці (фото: Вікіпедія)

Сергіївка - курортне селище, що розкинулося на узбережжі Шаболатського лиману, в Білгород-Дністровському районі Одеської області України. Вузька піщана коса, яка використовується як пляж, відокремлює його від Чорного моря.

Особливості відпочинку в Сергіївці визначаються особливим статусом цієї місцевості – це найбільший приморський бальнеологічний курорт в Одеській області. Тобто з лікувальними цілями (як зовнішньо, так і всередину) використовуються найрізноманітніші мінеральні води. Такий відпочинок - можливість відновити сили й оздоровитися.

Благодатний клімат з теплим та сухим літом, ласкаве сонце, тепле море, лікувальні ресурси лиману, багата рослинність, поєднання морського, лісового та степового повітря роблять цей одеський курорт популярним серед відпочивальників. Купальний сезон триває з червня по вересень.

У медичних цілях в цьому регіоні застосовується ропа Шаболатського лиману (мінеральні ванни), для лікування внутрішніх органів застосовуються води зі свердловин (аналоги миргородських). У санаторіях Сергіївки лікують опорно-руховий апарат, органи травлення та дихання, хвороби нервової системи, гінекологічні та дерматологічні захворювання.

У селищі добре розвинена курортна інфраструктура: оздоровчі установи, магазини, ринки, бари, ресторани, кафе. Ціни на житло та послуги різні. Тут є готелі, котеджі, пансіонати, бази відпочинку, кемпінги, а також дитячі оздоровчі табори.

Серед розваг - прогулянки на гідроциклі, водних лижах, катамарані, катері, парусній яхті, теплоході, польоти на дельтаплані, риболовля, екскурсії до Одеси, у Вилкове, Білгород-Дністровський, центр культури вина Шабо та інші.

Читайте також

Курортне, Лебедівка, Катранка, Россєйка

Курортне в Одеській області - досить тихе місце для відпочинку на березі Чорного моря, біля Будацького лиману, між Будацькою косою і курортним селом Миколаївка. Пляжі тут піщані, вода чиста, пологий берег, лікувальні грязі лиману і доступні за ціною бази відпочинку. Навіть у розпал сезону на пляжах людей небагато.

Курортне віддалене від великих міст, портів, заводів і промисловості. До Одеси близько 93 км, а найближче місто за 50 км - Білгород-Дністровський. Село розташоване на обриві, з якого відкривається панорама на море і берег.

Щодо житла, то тут воно на будь-який смак: бази відпочинку, готелі з басейнами, пансіонати і приватний сектор. У селі кімнати коштуватимуть від 100 грн з людини, біля узбережжя житло буде дорожчим - там з людини будуть від 200 до 500 грн. Номери з санвузлом і кухнею - від 700 гривень і вище.Також можна орендувати квартиру або будиночки біля моря від 1300 гривень за добу.

Курортне (фото: Вікіпедія)

У Курортному піщані пляжі, на яких є кемпінги, та чисте море. Широкий пляж переходить плавно у Будацьку косу. Тут майже немає медуз і водоростей. Особливістю пляжної зони є наявність крутих берегів, круч. Тому до деяких місць на пляжі доведеться спускатися крутими сходами.

Пляжі Курортного можна умовно поділити на дві зони – Центральний місцевий пляж і той, що на Будацькій косі. Оскільки Курортне знаходиться на обриві, в деяких місцях до пляжу доведеться спускатися по крутих сходах. Вони цілком безпечні, а в момент спуску можна помилуватися прекрасними видами моря і околиць.

У селі є кілька кафе, магазинів, ринки, сувенірні лавки, аптеки, але немає банкоматів і терміналів.

Серед визначних місць - місцевий маяк "Будаки". Туристам пропонують відвідати острів Зміїний, місто на воді Вилкове та Білгород-Дністровську фортецю.

Як доїхати?

Доїхати до Курортного можна автомобілем, маршрутках чи автобусах. Залізничного сполучення тут немає.

  • З Одеської автостанції "Привоз" автобусом.
  • З Одеси власним транспортом.

З Одеси до Курортного близько 93 км, з Києва - 567 км, з Дніпра - 567 км, Запоріжжя - 620 км, Харкова - 800 км.

Лебедівка - курортне село в Одеській області поблизу природного парку "Тузлівський лиман". Відпочинок тут популярний своєю віддаленістю від великих міст, унікальною природою, м'яким кліматом, повітрям насиченим іонами брому та йоду, смолами та ефірними маслами. Курорт також відомий унікальними властивостями солоного лиману Бурнас, багатого на ропу, грязі, блакитну глину.

Пляж у Лебедівці широкий та чистий, море дуже мілке та чисте, а літом добре прогрівається. Тут пропонують водні розваги на катамаранах, катери, байдарки та гірки, а також можна порибалити.

Тут можна орендувати місця на базах відпочинку, пансіонатах, котеджах та приватному секторі. Для любителів природі - на Тузловській косі можна розміститися у наметах. У селі є ринок, супермаркет, магазини, торгові та сувенірні лавки та намети, кафе, бари та дискотеки з живою музикою.

Туристам пропонують покататися на теплоході річкою Дністер, з екскурсією відвідати Одесу, Вилкове, Білгород-Дністровську фортецю, винзавод.

Катранка - невеликий морський курорт з великим пляжем в Буджацьких степах, який розташований в Татарбунарському районі Одеської області на узбережжі Чорного моря між озерами Сасик (Кундук) і Джантшейським.

Курорт розташований в 45 км від гирла річки Дунай і в 80 км від гирла річки Дністер, а місцевість ця входить до складу Дунай-Дністровського біосферного заповідника.

Тут є близько 25 баз відпочинку, а також приватний сектор, де можна орендувати не лише кімнату, але й місце-ліжко. Між морем і курортом розташовано озеро Джаншейське. Тому, щоб потрапити на пляж, доведеться пройтися по містках або насипній греблі 200-400 метрів. А ціна на житло залежить саме від віддаленості від таких містків.

Россєйка з трьох сторін оточена водоймами: озеро Малий Сасик, Джаншейське озеро, лиман Шагани з лікувальною гряззю. Курорт унікальний не наявністю власного виходу до моря, а солонуватоводним лиманом Шагани.

Тут є більш як 50 баз відпочинку. Довжина морської коси з пляжами становить близько 50 км, ширина 100 - 300м. Тому на пляжі можна легко знайти місце для відпочинку. Також тут є побудовані проходи до моря по дерев'яних містках.

На озерах і лимані поселяються та гніздують безліч водоплавних птахів. У цій місцевості живуть більш ніж до 200 різних видів, 28 видів з них занесені до Червоної книги.

Морська вода тут чиста і тепла, а повітря насичене йодом. У центрі селища Россєйка є всі основні ознаки курортного селища - магазини, кафе, бари, дискотеки, інтернет-кафе, торговельні ряди, два великих ринки, речовий ринок.

Татарбунари, Вилкове, Ізмаїл

Курорт Татарбунари розташований уздовж правого берега швидкої річки Когильник, яка впадає в Чорноморський лиман Сасик. До Одеси 161 км, а добратися можна рейсовим автобусом.

Курорт відомий своїми лікувальними властивостями та екологічно чистою природою. Зокрема тут найкращі грязьолікувальні заклади Одеської області. В районі практично немає промислового виробництва, повітря тут чисте, як і вода.

Узбережжя лиману Сасик в окремих місцях покрите цілющою гряззю, тому тут багато сучасних санаторно-курортних центрів. В околицях є кілька великих озер, де водиться риба. Тому є можливість піти на рибалку чи полювання, а дичину та рибу самостійно потім приготувати на кухні або спеціально відведеному місці.

Татарбунарський район вважається одним із найсонячніших в Україну, але відпочинок можуть затьмарити проливні дощі та похмура погода. Втім, сезон дощів, в основному, доводиться на середину квітня і кінець вересня. Влітку температура в середньому тримається між 22 і 27 градусів тепла, нічна - 18-19 градусів тепла. В середині вересня тут настає бабине літо і відповідний "оксамитовий сезон".

Пляжі у Татарбунарах піщані, як на узбережжі лиману, так і вздовж річки. Є роздягальні, душові кабіни, туалети, дитячі майданчики, місця для пляжного волейболу, а також працюють літні кафе та прокат обладнання для дайвінгу.

Вода прогрівається досить рано, тому пляжний сезон відкривається в середині травня. Дно чисте (без слизьких каменів та водоростей), а мілководдя довге.

Вилкове розташоване в українській частині дельти Дунаю, на крайньому південному заході України, в Ізмаїльському районі Одеської області. У місті розташований Усть-Дунайський морський торговельний порт.

Це останній населенний пункт на берегах Дунаю, перед тим, як річка впадає в Чорне море. Тому поблизу розташований Дунайський біосферний заповідник.

Пелікани у Дунайському біосферному заповіднику

Пелікани у Дунайському біосферному заповіднику (фото: Вікіпедія)

Попри те, що Вилкове має статус "міста", на вигляд воно як типове бесарабське село. В сезон тут багато туристів, а от в інший час - повна відсутність інфраструктури. Втім, тут є Краєзнавчий музей, Миколаївська церква, церква Різдва Богородиці (Старообрядницька церква), Свято-Миколаївська церква (відома як "нова старообрядницька церква").

0 км Дунаю

0 км Дунаю (фото: Вікіпедія)

Місто відоме як "українська Венеція" та є великим центром дунайського старообрядництва. Місцевість тут болотиста та низька, а люди здавна рили канави та переправлялись через них.

Вилкове

Вилкове (фото: Вікіпедія)

Ізмаїл (відомий як "неофіційна столиця Бессарабії") розташований на півдні області та за понад 200 км від Одеси. Місто лежить на лівому березі річки Дунай (простягнувся на 13 кілометрів уздовж Кілійського гирла), 80 кілометрів від берега Чорного моря. З протилежного берега Дунаю, навпроти міста, розташувалося румунське село Плауру. Ізмаїл лежить у Причорноморській низовині (Буджацький степ).

Тут розташовані головний офіс Українського Дунайського пароплавства і морський порт. Ізмаїл — найбільший український порт на Дунаї, який складається із трьох вантажних районів та одного пасажирського.

Серед розваг - екскурсія круїзним лайнером (популярний рейс "Ізмаїл - Пассау - Ізмаїл"). Також можна відвідати музеї, пам'ятки архітектури, картинні галереї, а також пляж на території міста на березі Дунаю або Чорного моря. Житло в оренду здається на узбережжі, в приватному секторі, готелі та бази відпочинку.

Як дістатися?

  • Поїздом. У місті є залізнична станція з касою і залом очікування.
  • Автомобілем з Одеси чи інших міст автодорагми М15, Т 1607 , Т 1631.
  • Рейсовим автобусом.

Читайте також

1