Дика природа, безлюдні пляжі та чисте море: як відпочити на острові Джарилгач

Чому туристи обирають "українські Мальдіви", види відпочинку та ціни
Ексклюзив
Дика природа, безлюдні пляжі та чисте море: як відпочити на острові Джарилгач
Пляж на острові Джарилгач (фото: Вікіпедія)
11 Червня 2021, 10:38
читать на русском

Більша частина українців обирає відпочинок на території своєї країни, а понад 27% українців - саме на морі. Однією з яскравих туристичних точок є найбільший острів України та Чорного моря - Джарилгач. В народі його називають "українськими Мальдівами" через безлюдні пляжі з білим піском, дику природу та чисте море.

Парламент.UA зібрав найцікавіші місця та маршрути острова, а також порахував, скільки коштуватиме такий відпочинок.

Острів Джарилгач: де розташований та що унікального

Вся територія острова "Джа" та частина прилеглої акваторії належить до Національного природного парку "Джарилгацький". Він омивається двома затоками: з півночі - Джарилгацькою, з півдня  - Каркіницькою.

Острів видовжений із заходу на схід, максимальна протяжність якого 42 км. З півночі на південь - майже 5 км. На заході Джарилгач подовжується довгою піщаною косою, що "з'єднує" острів з берегом.

Під час засухи та відливів острів може перетворитися на півострів завдяки вузькій протоці до курортного селища Лазурне, що розташоване за 2 км від коси. Місто Скадовськ лежить на протилежному березі та відділене від острова близько 7 км Джарилгацької затоки.

Коса на острові Джарилгач

Коса на острові Джарилгач (фото: wikipedia)

На острові є близько 200 лиманних озер (зокрема тих, які пересихають, та затоплюваних морем). Більшість з них солоні, лише деякі прісні (розмірами до 150 м у довжину та 15 м у ширину). Річок та постійних водотоків на острові немає, але існують штучні прісні водойми розмірами до 20×45 м.

Лиман на півночі острова (фото: wikipedia)

Що унікального є на острові?

  • Вихід і до Чорного моря, і до Джарилгацької затоки (самостійно можна обрати пляж, чи де купатися та ловити рибу).
  • Майже не заселений. Стаціонарного житла на острові не знайдеш. Є лише наметове містечко, фанерні літні будиночки, будиночок лісника та монастир.
  • Дика природа. Можна побачити багато дельфінів, кабанів, оленів, ланей, муфлонів та зайців. Іноді навіть не потрібно відходити далеко від свого намету.
  • Є джерело прісної води, як простої, так і мінеральної.
  • Два маяки та руїни старих будівель.

Урочище "Пиндики" (фото: Вікіпедія)

Читайте також

Як добратися та скільки коштує дорога

Добратися на острові Джарилгач можна трьома способами:

  1. Зі Скадовська на рейсовому катері, або приватній яхті до "Маяків".
  2. Зі Скадовська до "Затока Глибока", а потім йти до моря близько години, до краю коси - близько 9 км.
  3. Перейти в брід, або доплисти на човні з селища Лазурне.

Квиток на катер для дорослого зі Скадовська коштує близько 200 гривень, дитячий квиток (від 6 до 10 років) - вдвічі дешевший, дітям до 5 років - безкоштовно.

Знижку на поїздку можуть отримати люди з інвалідністю, учасники бойових дій, діти-сироти, діти загиблих в АТО. Також діє система корпоративних знижок.

Також катером доставляють туристів з Приморського (Більшовик), Залізного порту та Лазурного.

Катер від Скадовська до острова Джарилгач (фото: skadovsk.info)

Основні туристичні магніти

На острові старт купального сезону може розпочинатись не одночасно у всіх точках через його унікальне розташування поміж двох різних заток.

Північне узбережжя, порізане бухтами та косами, омивається спокійною та тихою Джарилгацькою затокою. Водойма прогрівається дуже швидко, а температура біля берегів у травні може досягати до +20, а в липні - до +34.

Південний беріг острова біль глибоководний, тому вода у Каркіницькій затоці нагрівається повільніше. З цієї сторони часті шторми та велика кількість медуз, а вода стає комфортною для купання лише наприкінці липня. Втім, серед туристів ця сторона є досить популярною через піщаний берег з кучугурами піску.

Черепашковий пляж (фото: Вікіпедія)

Також острів можна умовно поділити на ще дві зони:

  • Степова частина - там повітря насичене фітонцидами трав, бромом та фтором.
  • Солончак - головне джерело лікувальної багнюки та гніздування перелітних птахів. Солоні озера розташовані від центру до північного узбережжя, а розмір та глибина водойм постійно змінюється та залежить в сезону, погоди та кількості опадів.

Степова частина острова (фото: Вікіпедія)

Серед популярних місць на острові це звичайні та нудистські пляжі, два маяки (новий та старий, якому понад 100 років), а також руїни старих будівель.

Старий маяк (фото: Вікіпедія)

Цікаво, що старий 24-метровий маяк стоїть біля самої води та був побудований на кошти українського поміщика Сергія Скадовського. Його виготовили в Парижі у 1902 році за проєктом одного з учнів Гюстава Ейфеля. А в 1997 році в 50 метрах від старого маяка побудували новий.

Як можна відпочити на острові

У порівняні з минулим роком ціни на острові Джарилгач підвищились на 1-5%. На острові, попри його велику територію, є основні дві локації для туристів - це район маяків з джерелом прісної води та коса Глибоководна.

Безоплатна поїздка зі своїм наметом, або ночівля просто неба

Якщо на Джарилгач приїжджати зі своїм наметом, то відповідно проживати можна безкоштовно, а їжу готувати на відкритому вогні.

Оренда шезлонгів, бунгало та місць під тіньовим навісом

Облаштований пляж є на косі Глибоководна. Там можна орендувати місця під тіньовим навісом - від 10 до 30 гривень, оренда шезлонга - від 30 до 50 гривень, бунгало - від 100 гривень.

Оренда житла у кемпінговому містечку

Неподалік пристані, в районі маяків та коси Глибоководна, можна орендувати намет від 150 грн за добу на одну людину.

Проживання у наметовому містечку "Маяк" коштуватиме саме стільки - 150 грн з людини за добу. Намети є для двох, чотирьох та навіть восьми людей. Вартість відпочинку з трьох разовим харчуванням - від 390 грн з людини.

Також на території острова облаштований кемпінг для оздоровлення бійців АТО/ООС - Волонтерський опорний пункт "Душа півдня". Його створили як велику подяку всім тим, хто захищає Україну та наближає перемогу. Табір щоліта приймає на відпочинок сім’ї учасників АТО, ООС та волонтерів.

Оренда фанерних будиночків

Будиночок з фанери та очерету на три людини можна орендувати від 400 до 700 грн за добу. Втім, ціна може варіюватись в залежності від сезону та погодних умов. У вартість входить проживання, користування біотуалетом та вуличним душем, інтернетом, спортивним та дитячим майданчиками.

На базі відпочинку "Сафарі" можна орендувати місце за 1000 грн за добу з людини. На 12 людей буде спільний санвузол та душ.

На базі "Синій краб" будиночок для чотирьох людей без зручностей коштуватиме 1000 грн. "У Гавриловича" будиночок для трьох людей коштуватиме 700 грн.

Одноденна поїздка катером зі Скадовська, екскурсії та розваги

Для туристів пропонують:

  • відвідати ботанічний заказник;
  • здійснити пішу прогулянку або похід до 120 км;
  • екскурсія на Тендрівську косу;
  • екскурсія на Кінбурську косу;
  • екскурсія на "Маяки Джарилгацької";
  • катання на катері навколо острова, на "банані";
  • оренда катера (від 500 грн за годину);
  • водяні гірки та батути;
  • дайвінг;
  • сафарі по косі.
1