Макрон поспілкувався з Путіним: говорили майже дві години про Україну

Розмова була присвячена перспективам зниження напруженості навколо України
Важливо
Макрон поспілкувався з Путіним: говорили майже дві години про Україну
Макрон Емманюель (фото: Thierry Chesnot/ Global Look)
13 Лютого 2022, 09:19
читать на русском

Президент Франції Еммануель Макрон провів майже 2-годинну телефонну розмову про Україну з президентом Росії Володимиром Путіним.

Про це йдеться у повідомленні видання ТАРС, передають Українськi Новини.

Зазначається, що Макрон протягом 1 години 40 хвилин обговорював із Путіним у суботу, 12 лютого, телефоном ситуацію навколо України. Про це повідомили в Єлисейському палаці. А в адміністрації французького лідера зазначили, що розмова була присвячена перспективам зниження напруженості у кризі навколо України.

Суботня розмова французького та російського лідерів стала їхньою четвертою телефонною розмовою за останні тижні. Крім того, у понеділок, 7 лютого, Макрон здійснив робочу поїздку до Москви, де провів п'ятигодинні переговори з Путіним, щоб обговорити шляхи деескалації кризи.

При цьому багато західних країн рекомендували своїм громадянам терміново покинути України. Франція поки що таких заяв не робила.

Останнім часом у країнах Заходу, а також у Києві звучать твердження про можливе вторгнення Росії в Україну. Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав подібну інформацію порожнім і безпідставним нагнітанням напруженості. Він наголосив, що Росія ні для кого не становить загрози. На цьому Пєсков не виключив ймовірність провокацій для виправдання таких заяв і попередив, що спроби силового вирішення кризи на південному сході України матимуть найсерйозніші наслідки, - наголошується в повідомленні.

У заяві на сайті Адміністрації президента Російської Федерації зазначається, що Володимир Путін звернув увагу на відсутність змістовної реакції США та НАТО на російські ініціативи.

Згідно із заявою, було сказано про небажання провідних західних країн підштовхнути київську владу до виконання Мінських угод, що ще раз виявилося в безрезультатному раунді проведених 10 лютого в Берліні консультацій політичних радників лідерів держав "нормандського формату".

Володимир Путін і Еммануель Макрон обговорили також ситуацію, пов'язану з провокаційними спекуляціями про нібито заплановане російське "вторгнення" в Україну, під акомпанемент яких іде масштабне накачування цієї країни сучасними озброєннями і створюються передумови для можливих агресивних дій українських силовиків на Донбасі", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський вважає "малоймовірною" нову загрозу широкомасштабного вторгнення російських військ до України.

Читайте також