Західні експерти розповіли про сценарії можливого російського вторгнення в Україну

Науковці назвали чотири основні варіанти військових дій з боку РФ
Головне
Західні експерти розповіли про сценарії можливого російського вторгнення в Україну
Російські військові, військова техніка РФ Фото: facebook.com/mod.mil.rus
15 Січня 2022, 13:18
читать на русском

Російська Федерація має як мінімум чотири варіанти ведення війни з Україною, причому невідомо, який саме зі способів вона обере, вважають фахівці.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Зараз біля українського кордону зосереджено 60-100 тисяч російських військових. Їх кількість може бути різко збільшена до 175 тисяч. У США стверджують, що вже в січні Росія може напасти на Україну - як тільки вдарять сильні морози.

Поточна дислокація універсальна. Вона залишає Росії кілька варіантів і тому змушує гадати сторону, що обороняється - пояснив виданню ситуацію Кейр Джайлс, науковий співробітник Chatham House.

Які сценарії російського нападу на Україну розглядають на Заході:

  1. Ескалація на Донбасі. Росія може руками своїх кишенькових терористів атакувати українську армію, а потім використовувати опір ЗСУ, як привід почати повномасштабне вторгнення. В першу чергу метою РФ стануть прибережні райони України на Азовському морі, щоб РФ могла налагодити сполучення з окупованим Кримом.
  2. Удар з боку Криму. Такий удар, вважають експерти, дозволить Росії взяти під контроль територію аж до Дніпра, який стане природною перешкодою для контрнаступу. Під ударом опиняться і Азовське, і Чорноморське узбережжя України, а також багато південних і південно-східних промислових міст. Також Росія зможе захопити єдиний канал, через який Крим раніше постачали водою.
  3. Множинні удари. Росія може вдертися в Україну відразу з усіх можливих напрямків - Крим, ОРДЛО, східний кордон, територія Білорусі. У цьому випадку ЗС РФ будуть використовувати тактику бліцкригу, обходячи міста та осередки запеклого опору, щоб не втратити ініціативу і не загрузнути в боях. Київ може впасти одним з перших, що завдасть серйозного удару обороноздатності України.
  4. Ракетні удари та кібератаки. Москви може вибрати варіант так званого "гуманітарного бомбардування" - авіаційні та ракетні удари по українських військах і об'єктах критичної інфраструктури без участі в операції наземних сил. Україна не зможе повноцінно протистояти цій тактиці, особливо, якщо Росія також почне масовані кібератаки проти українських військових і цивільних систем.

Нагадаємо, останнім часом шириться інформація, що Росія стягує війська до українських кордонів.

У Росії спростовують інформацію щодо намірів здійснити вторгнення в Україну. Однак Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило про нарощування Росією окупаційних військ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях.

Своєю чергою міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Росія може напасти на Україну наприкінці січня 2022 року.

Читайте також наш матеріал: Шукаємо укриття та збираємо валізу: чи нападе Росія та як підготуватися.

Читайте також

1