Існує ризик початку нової війни в Європі: генсек НАТО про нарощування військ РФ довкола України

В Альянсі вважають, що з Росією потрібно сідати за стіл переговорів
Головне
Існує ризик початку нової війни в Європі: генсек НАТО про нарощування військ РФ довкола України
Йенс Столтенберг (фото: elmundo.es)
8 Січня 2022, 08:17
читать на русском

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив про ризик початку нової війни в Європі через нарощування російських військ довкола України.

Про це генсек заявив під час виступу, який транслювали на офіційному сайті НАТО.

Російські військові продовжують своє нарощення біля України. Ми бачимо артилерію, ми бачимо війська, ми бачимо прилади для ведення електронної боротьби. Коли все це об'єднане з російською риторикою, коли вони не погоджуються з нашими вимогами. Якщо це все поєднати, то це надсилає нам меседж, що це ризик нового військового конфлікту в Європі, - заявив Столтенберг.

За його словами, з Росією потрібно сідати за стіл переговорів, аби запобігти новій війні в Європі.

Нагадаємо, останнім часом шириться інформація, що Росія стягує війська до українських кордонів. Зокрема, начальник Головного управління розвідки міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що Росія сконцентрувала на кордоні з Україною понад 92 тисячі військовослужбовців. Він каже, що це може свідчити про підготовку Росії до наступу вже цієї зими.

У Росії спростовують інформацію щодо намірів здійснити вторгнення в Україну. Однак Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило про нарощування Росією окупаційних військ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях.

Своєю чергою міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Росія може напасти на Україну наприкінці січня 2022 року.

7 грудня через ескалацію біля українських кордонів президент США Джо Байден 7 грудня провів відеозв'язок з президентом Росії Володимиром Путіним. Після цього Байден зателефонував президенту України Володимиру Зеленському та запевнив його у підтримці в разі вторгнення Росії до України.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що загалом біля українських кордонів зосереджено понад 160 тисяч військових Російської Федерації.

Читайте також