Розмова Зеленського та Байдена: США підтримають Україну при російській агресії

Президенти торкнулися теми вступу України до НАТО
Головне
Розмова Зеленського та Байдена: США підтримають Україну при російській агресії
Зеленський з телефоном Фото: president.gov.ua
10 Грудня 2021, 08:15
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський 9 грудня провів телефонну розмову з президентом Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом.

Пресслужба глави держави представила короткий огляд тем, яких торкнулися глави Америки та України при розмові.

Зазначається, що ключовим питанням переговорів стала безпекова ситуація навколо України та перспективи активізації мирного врегулювання.

Відбувся обмін оцінками щодо перебігу та результатів перемовин лідерів Сполучених Штатів і Росії. Глава Української держави подякував Джозефу Байдену за послідовну, тверду й рішучу підтримку суверенітету й територіальної цілісності нашої держави та підтвердив непохитну налаштованість на пошук шляхів до миру на Донбасі, - йдеться у повідомленні.

Зеленський та Байден також обговорили шляхи безпекової, фінансової та політичної підтримки України у протидії гібридній агресії, що триває.

Перемовини лідерів України та США прокоментував голова Офісу президента Андрій Єрмак.

В етері телеканалу "1+1" він сказав, що ця розмова "була дуже продуктивною та своєчасною".

Зокрема, за його словами, Байден розповів Зеленському про результати його розмови з президентом Росії Володимиром Путіним.

Байден дуже відверто попередив про всі наслідки, якщо в Кремлі буде прийнято рішення щодо ескалації навколо українських кордонів і аж до вторгнення на територію України. США, і Байден сказав про це дуже чітко, разом з партнерами готові до безпрецедентних санкцій у разі, якщо таке відбудеться, – зазначив Єрмак.

Він запевнив, що США готові надати Україні всю необхідну допомогу для того, щоб наша держава мала змогу будь-коли дати відсіч.

Щодо "натівського питання", Єрмак сказав, що Байден "чітко наголосив", що рішення щодо вступу України до Альянсу є рішенням лише українського народу.

Говорячи про ситуацію на Донбасі, голова ОП сказав, що Зеленський і його команда негативно ставляться до ідеї замороженого конфлікту на Сході України.

За його словами, президент США привітав українські ініціативи, які були озвучені під час засідання Тристоронньої контактної групи, але поки не знайшли підтримки від усіх її учасників.

Зокрема, як зауважив Єрмак, Україна запропонувала повернутися до режиму повного припинення вогню на Донбасі, про що було домовлено в липні 2020 року, відкрити КПВВ у Щасті й Золотому, які з українського боку вже рік як відбудовані на найвищому європейському рівні й готові працювати. Також українська сторона ще раз надала списки для звільнення своїх утримуваних громадян.

Ми будемо боротися за кожну нашу людину, ми не зупинимося, тому що є час до кінця року, - додав він.

Єрмак запевнив, що США ухвалили для себе рішення бути активним учасником мирного процесу на Донбасі. Хоча це й залежатиме від багатьох обставин:

США ухвалили для себе чітке рішення бути активним гравцем у цьому процесі. Вони дуже зацікавлені в тому, щоб в Україні настав мир.

Нагадаємо, у вівторок, 7 грудня, президенти США Джо Байден та Росії Володимир Путін провели захищений відеодзвінок. Штати висловили стурбованість російськими діями на кордоні з Україною, обговорили кібернетичні та регіональні проблеми.

Читайте також

1