Макрон знову подзвонив Путіну: закликав припинити війну в Україні

Російський диктатор пожалівся Макрону на ЗСУ
Важливо
Макрон знову подзвонив Путіну: закликав припинити війну в Україні
Макрон Фото: president.gov.ua
12 Вересня 2022, 10:56
читать на русском

Президент Франції Емманюель Макрон 11 вересня зателефонував російському президенту владіміру путіну та закликав його припинити війну в Україні.

Про це повідомляє пресслужба французького лідера.

Макрон засудив продовження російських військових операцій в Україні та нагадав про свою вимогу якомога швидше припинити їх, розпочати переговори та відновити суверенітет і територіальну цілісність України, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після попередніх розмов із президентом України Володимиром Зеленським, генеральним директором МАГАТЕ та президентом путіним Макрон також наполягав на необхідності забезпечення безпеки Запорізької атомної електростанції:

Він нагадав, що російська окупація стала причиною ризиків, які сьогодні тяжіють по цілісності Запорізької АЕС. Він вимагав від російських військ відвести важке та легке озброєння та дотримуватися рекомендацій МАГАТЕ для забезпечення безпеки об’єкта.

У Єлісейському палаці зазначають, що президент Франції також надав російському колезі необхідну інформацію про глобальну продовольчу безпеку. Він зауважив, що європейські санкції не поширюються на сільгосппродукцію чи на важливу для сільського господарства продукцію:

Він також попросив президента рф забезпечити виконання угоди, досягнутої росією з Україною та Туреччиною під наглядом ООН, таким чином, щоб експортоване зерно надходило тим, хто має найбільшу потребу. З цією метою він наголосив на важливості ефективної координації, що налагоджується в рамках ініціативи FARM, яку Франція взяла на себе з відповідними міжнародними організаціями.

Президент Республіки залишатиметься на зв’язку з президентом Зеленським, а також з генеральним директором МАГАТЕ і найближчими днями знову розмовлятиме з президентом путіним, щоб можна було досягти домовленості щодо гарантування безпеки Запорізької атомної електростанції, - додали у пресслужбі Макрона.

Тим часом пресслужба кремля зазначає, що під час телефонної розмови президентів "проведено докладний та відвертий обмін думками щодо ситуації в Україні з упором на питання забезпечення безпеки Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС)".

Путін вкотре звинуватив ЗСУ України в "регулярних атаках на об'єкти ЗАЕС, включаючи сховище радіоактивних відходів" та в обстрілах Донбасу.

Також російський диктатор заявив, що Єврокомісія має "не створювати перешкод на шляху постачання російських сільгосппродуктів та добрив на ринки країн Африки, Близького Сходу та Латинської Америки".

Нагадаємо, останній раз Макрон та путін розмовляли телефоном 19 серпня - президент Франції тоді "вкотре підкреслив стурбованість ризиками, які створює ситуація на Запорізькій АЕС для ядерної безпеки та підтримав якнайшвидше направлення на місце місії експертів МАГАТЕ за умов погоджено Україною та ООН".

1