Маляр уточнила розмір виплат родинам загиблих військових

Інформація про скасування "похоронних" 15 млн виявилася фейком
Головне
Маляр уточнила розмір виплат родинам загиблих військових
Ганна Маляр / Фото: armyinform.com.ua
26 Серпня 2022, 09:09
читать на русском

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр спростувала інформацію про скасування виплат у розмірі 15 млн грн родинам загиблих військових.

На своїй сторінці у Фейсбуці Ганна Маляр заявила, що одноразова виплата родинам полеглих героїв захисників України зберігається у розмірі 15 млн грн.

Днями в ЗМІ поширилася інформація про прийняття Закону, який нібито прибирає такі виплати. Це не відповідає дійсності. Уряд ще 28 лютого затвердив рішення, що виплата родинам загиблих захисників України складає 15 млн грн. Це рішення ніхто не скасовує і не збирається скасовувати. Всі родини загиблих отримають передбачені виплати. Власне, виплати вже здійснюються і ми про це говорили на одному з брифінгів. Хто подав необхідний пакет документів - той вже отримав виплати, - зазначила вона.

Маляр нагадала, 25 серпня 2022 року набрав чинності прийнятий Верховною Радою України закон України від 29 липня 2022 року № 2489-IX "Про внесення змін до закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Вона зазначила, що документом внесено наступні зміни:

  • Чітко визначено коло осіб, які мають право на одноразову грошову допомогу у разі загибелі військовослужбовця, а саме: батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого).
  • Впорядковано питання здійснення доплати одноразової грошової допомоги у разі зміни групи інвалідності або відсотка втрати працездатності здійснюється незалежно від строку, що минув після первинного встановлення інвалідності або часткової втрати працездатності (раніше обмежувалося дворічним терміном).
  • Унормовано на законодавчому рівні питання виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця в період дії воєнного стану, тобто Законом закріплено чинні положення постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 168.

Також, законом передбачено, що розмір допомоги визначається Кабінетом Міністрів, який вже встановлено урядом в постанові №168.

Таким чином, виплата допомоги у разі загибелі військовослужбовця в період дії воєнного стану в сумі 15 млн грн не скасована, а навпаки, впорядкована законом, - додала Маляр.

Нагадаємо, українські військовослужбовці можуть розраховувати на виплати від держави своїм родичам у випадку загибелі чи взяття в полон.

1