Виплати у випадку загибелі військового змінилися в Україні

Розмір виплат визначатиме Кабмін
Головне
Виплати у випадку загибелі військового змінилися в Україні
Війна в Україні, ЗСУ / Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA
25 Серпня 2022, 12:11
читать на русском

Кабмін у ручному режимі визначатиме розмір одноразової грошової допомоги у випадку загибелі військового.

Відповідний законопроєкт підписав президент України Володимир Зеленський.

Таким чином доповнили статтю 16-2 Закону "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей":

Розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця у період дії військового стану визначається Кабінетом Міністрів України.

Раніше одноразова допомога призначалася та виплачувалася у розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму, тобто 15 млн гривень. Своєю чергою уряд визначав лише порядок виплати та призначення.

Також внесли зміни до статті 16-3 цього закону. Зокрема, в разі встановлення більшого ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності у відсотках або зміни його причинного зв'язку, що дає право на отримання одноразової грошової допомоги у більшому розмірі, виплата допомоги здійснюється з урахуванням раніше виплачених сум (крім випадків поранення, травми, контузії, каліцтва, отриманих у різний період, за якими виплата допомоги здійснюється окремо, без урахування раніше виплачених сум).

Також у законі з'явився чіткий перелік людей, які мають право на допомогу. Таким чином одноразову грошову допомогу у разі загибелі або смерті військовослужбовця під час проходження ним зборів або під час виконання ним військових обов'язків можуть отримати:

  • батьки,
  • один із подружжя, який не одружився вдруге,
  • діти, які не досягли повноліття,
  • утриманці загиблого (померлого).

Нагадаємо, українські військовослужбовці можуть розраховувати на виплати від держави своїм родичам у випадку загибелі чи взяття в полон.

Читайте також

1