Марківа хотіли зробити винним російські пропагандисти  - Геращенко

Одразу після вбивства пропагандисти звинувачували Марківа
Марківа хотіли зробити винним російські пропагандисти  - Геращенко
Антон Геращенко (фото: Парламент UA)
4 Листопада 2020, 17:00
читать на русском

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що звільненого з італійської в’язниці українського нацгвардійця Віталія Марківа хотіли зробити винним з подачі російських пропагандистів.

Про це він заявив журналістам.

Як тільки на Донбасі загинув італійський журналіст Андреа Роккеллі 24 травня 2014 року, усі російські ЗМІ заявили, що в цьому винна Україна, а після того якісь люди, яких ми не знаємо, почали інформувати італійські спецслужби, що Марків, який мав італійське громадянство і часто бував в Італії у справах, причетний до цього вбивства, - заявив Геращенко.

За словами Марківа, його провина в тому, що він був на горі Карачун за 2 кілометри від місця загибелі Рокеллі.

Після цього італійці стали прослуховувати його телефони, телефони його родини, а коли його затримали, і це мені Віталій розповідав сам, йому пропонували італійські представники юстиції казати, що в убивстві Рокеллі винна Україна, за це вони обіцяли його відпустити. Проте Марків відмовився від такої співпраці, відмовився називати Україну державою, де вбивають журналістів, - уточнив Геращенко (досьє Антона Геращенка).

Читайте також

Він вважає, що ”російська пропаганда робила все, щоб на прикладі загибелі Рокеллі показати, що українські військовослужбовці - це нелюди, які вбивають журналістів”.

Нагадаємо, старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків відбував покарання у в'язниці біля Мілану після того, як у липні минулого року суд першої інстанції засудив його до 24 років ув’язнення за нібито причетність до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та перекладача росіянина Андрія Миронова у травні 2014 року у районі Слов’янська Донецької області.

3 листопада 2020 року апеляційний суд виніс виправдувальний вирок у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа, знявши з нього усі звинувачення.

4 листопада він повернувся до України.