Мавпяча віспа почала мутувати: чи є загроза для українців

В Україні очікують рекомендації від ВООЗ
Мавпяча віспа почала мутувати: чи є загроза для українців
Віспа Фото: Courtesy WHO/Nigeria Centre for Disease Control
2 Червня 2022, 16:44
читать на русском

Наразі ситуація з розповсюдженням віспи мавп у світі не виглядає занадто загрозливою, однак є ризики мутації вірусу, що може призвести до серйозніших наслідків.

Про це під час брифінгу в "Медіацентрі Україна – Укрінформ" заявив голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

За його словами, в Україні очікують рекомендації від ВООЗ, як протидіяти розповсюдженню мавпячої віспи й готують відповідні заходи.

За даними ВООЗ, мавпяча віспа не приведе світ до нової пандемії, - наголосив він.

Депутат нагадав симптоми хвороби: вона схожа на звичайну віспу, але відрізняється легшим перебігом хвороби. Інфікування зазвичай проходить через тісний контакт. Вірус може потрапити в організм через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи, сльозову оболонку очей, носа або рота. Захворювання передається при контакті з інфікованою твариною (мавпа, щур, білка), від інфікованої людини людині або через предмети – одяг, постільна білизна.

Нагадаємо, вірус мавпячої віспи - віспоподібне захворювання, яке спричинюють віруси родини поксвірусів. У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, як передається хвороба, які ознаки та симптоми має, а також яка профілактика і діагностування віспи мавп.

У Нігерії цього року вже зафіксували першу смерть від мавпячої віспи. Це перший летальний випадок у світі у 2022 році.

Читайте також