Медичні міфи: чи корисна апітерапія

Бджоли не лише роблять мед, а й стимулюють багату уяву прибічників альтернативної медицини
Медичні міфи: чи корисна апітерапія
бджоли
8 Грудня 2023, 20:52
читать на русском

Апітерапія — напрям альтернативної медицини, який використовує продукти бджільництва. Зокрема, мед, пилок, прополіс, маточне молочко та бджолину отруту. В профільній літературі цей метод з’являється приблизно в другій половині 20-го століття.

Про це розповідає МОЗ України.

Перш за все, мова про угорські та австрійські медичні публікації. Найяскравішими прибічниками апітерапії прийнято вважати австрійського лікаря Філіпа Терча та його колегу — угорця Бека Бодогу. З-під пера першого вийшла стаття "Про особливий зв’язок між укусами бджіл і ревматизмом", з подачі другого — з’явився термін "терапія бджолиною отрутою".

Втім, жодних наукових або клінічних доказів ефективності чи безпеки апітерапії немає. Від слова "зовсім".

І хоча у США й досі існує асоціація апітерапевтів, яка активно випробовує різні методики лікування бджолами, жодних доказів ефективності цієї методики вони не наводять.

Особливо небезпечним дослідники вважають бджоловжалювання та заявляють про надзвичайно високу ймовірність появи побічних ефектів.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я не рекомендує пацієнтам застосовувати гідроколонотерапію – очищення товстого кишківника за допомогою спеціального апарату, трубку якого вводять у пряму кишку.

Читайте також

1