Медики скаржаться на затримку зарплат: лікарні змушені просити грошей у спонсорів

Медзаклади просто не бачать державних грошей
Ексклюзив
Медики скаржаться на затримку зарплат: лікарні змушені просити грошей у спонсорів
Коронавірус, лікарі у захисних костюмах (фото: УНІАН)
10 Серпня 2021, 14:30
читать на русском

У Миколаївській інфекційній лікарні постійні затримки з заробітними платами для працівників, а заклад повинен просити гроші у спонсорів. При цьому держава постійно зменшує виплати на COVID-хворих.

Про це розповіла головна лікарка медзакладу Світлана Федорова в інтерв'ю Парламент.UA.

За її словами, Національна служба здоров'я України постійно затримує виплату зарплат працівникам інфекційної лікарні Миколаєва. Через що, як каже лікарка, медзаклад змушений постійно просити грошей у спонсорів.

Ми і так цих грошей не бачимо, договору на липень немає до сих пір, а у нас вже 6 серпня (ред, - на момент запису інтерв'ю). Я взагалі не знаю, чи будуть гроші і скільки їх буде. Більш того НСЗУ надсилає нам лист, мовляв готуйтеся, будуть затримки виплат. При тому, що вони нам уже затримують їх пів року.

Я що повинна шукати спонсорів, які і зарплати будуть платити? Навіщо нас тоді називати державною лікарнею? Навіщо це обзивати реформою, взаємодією, грошима за пацієнтом та іншим?

Крім того, наприклад, в договорі за липень 4,1 млн грн на всіх хворих. Проходить два тижні: "Ой, ми перерахували, ввели інший коефіцієнт і заплатимо вам 3,6 млн". Проходить ще чотири дні і держава знову перепідписує, тому що вже 2,8 млн. Це шахрайство на рівні державної структури.

Крім того, Світлана порівняла ситуацію з виплатами зарплат після медреформи та до, коли діяла субвенція.

За її словами, до реформи була субвенція, там були свої плюси і мінуси. Плюси - чітко було відомо, скільки грошей на рік заробляє медик, а мінуси - розуміння того, що вище голови не стрибнеш, нехай людина хоч побивається і вмирає на роботі - належить йому 5 тисяч гривень і більше йому не заплатять.

Як зазначила Федорова, тоді було чітке розуміння, а сьогодні взагалі нічого немає: "Якщо бігати по спонсорах і просити гроші на зарплату, давайте чесно скажемо, що ця лікарня не державна, а Івана Івановича, який дав грошей".

Нагадаємо, що у Миколаївському обласному центрі лікування інфекційних захворювань слідчі провели обшук.

Читайте також

1