Мешканцям Туркменістану продають хліб за довідками

Щоб отримати необхідні довідки мешканцям країни доводиться давати хабарі
Мешканцям Туркменістану продають хліб за довідками
Хліб (фото: Київхліб)
13 Січня 2021, 15:48
читать на русском

Мешканці Туркменістану скаржаться на необхідність надання довідок, щоб мати можливість купити хліб в державних магазинах. Окрім того, їм складно дістати необхідні довідки.

Як повідомляє "Радіо Свобода", у державних магазинах Марийського велаяту (адміністративна одиниця на південному сході Туркменістану) хліб відпускали тільки за довідками, що підтверджували кількість членів сім'ї.

Ці довідки видають місцеві домоуправління, але для видачі цих довідок домоуправління вимагають від жителів надати квитанції про оплату газу, води та електрики.

Читайте також

Водночас перед тим, як відправитися за квитанціями в установи по забезпеченню газом, водою та електрикою, мешканцям необхідно отримати довідку про місце проживання у домоуправлінні.

Жителі змушені бігати між державними магазинами, домоуправліннями і конторами щодо забезпечення газом, водою та електрикою. Але іншого виходу у них немає, оскільки це єдиний спосіб купити дешевий хліб в державних магазинах. Щоб купити хліб потрібна довідка, для отримання якої потрібні квитанції, а щоб отримати квитанції потрібно дати хабар, - пише видання.

Повідомляється, що інколи люди займають чергу до магазинів з ночі. Люди дивуються, для чого їм показувати довідку, щоб купити хліб.

За словами місцевих жителів, отримати довідку про склад сім'ї в домоуправлінні не легко. Для цього, по-перше, потрібно віднести туди паспорт і свідоцтво про народження усіх членів сім'ї, у тому числі дорослих. Крім того, в домоуправління мають прийти всі члени сім'ї, які досягли паспортного віку.

Нагадаємо, у Туркменістані з 1 січня 2019 року з населення почали стягувати повну плату за газ, електрику і воду. До цього з перших років незалежності країни діяли пільги на безкоштовні компослуги.

Тепер через економічну кризу людям стало дуже важко своєчасно оплачувати комунальну плату, через це вони не можуть отримати довідку про склад сім'ї, а відтак і купити хліб. Окремі мешканці Марийського велаяту вдаються до хабарів, аби отримати необхідні документи.

1