Мешканка Рівненської області заразилася малярією

Хвора інфікувалась у Танзанії
Мешканка Рівненської області заразилася малярією
Комар Фото: Pexels
27 Липня 2022, 15:29
читать на русском

Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб повідомив про виявлення в регіоні хворою на малярію жінки.

За даними центру, у Рівненському районі зареєстрований випадок завізної тропічної малярії - хвора інфікувалась у Танзанії, де перебувала на початку липня.

Коли повернулася з поїздки жінка почувалась зле, тому одразу  звернулась за медичною допомогою. При обстеженні в її крові було виявлено малярійні плазмодії. Пацієнтці відразу призначене специфічне лікування, на сьогодні її стан задовільний, - йдеться у повідомленні.

Спеціалісти кажуть, що у Рівненській області є всі передумови для поширення малярії (наявність комарів роду Anopheles, стрімкі зміни клімату та глобальне потепління дозволяють збуднику хвороби розвиватись у тілі переносника при сьогоденних температурах повітря).

Тому в регіоні проведене комплексне епідеміологічне розслідування зазначеного випадку, з виїздом до хворої та обстеженням ймовірних місць розвитку всіх стадій малярійного комара, потенційне вогнище захворювання буде на контролі протягом наступних 3-х років.

Малярія – це тяжке захворювання, яке характеризується лихоманкою, головним болем, сильним потовиділенням, порушенням роботи нервової та інших систем організму, часто відмічаються такі ускладнення як збільшення печінки на селезінки, анемія, жовтяниця, тяжкий перебіг може призвести до смерті хворого.

Як запобігти захворюванню

При виїзді в країни, де є ризик її передачі, необхідно пройти курс хіміопрофілактики протималярійними препаратами, який, згідно з рекомендаціями ВООЗ, розпочинається за тиждень до поїздки, триває протягом всього терміну перебування та протягом 4 тижнів після повернення. При подорожах варто захистити себе від укусів комарів (перебувати у приміщенням з протимоскітними сітками, користуватись репелентами та фумігаторами). У разі щонайменшого нездужання після повернення з ендемічної щодо малярії країни потрібно негайно звернутись в медичний заклад, адже своєчасна діагностика і лікування дозволять зберегти ваше здоров’я та життя.

Нагадаємо, у Харкові зареєстрували завізний випадок тропічної малярії у жінки, яка повернулася з Нігерії.