Повернулася з Нігерії: жінка у Харкові захворіла на малярію

У харків'янки виявили збудники тропічної малярії
Повернулася з Нігерії: жінка у Харкові захворіла на малярію
Лікарня Фото: ДСНС у м. Києві
28 Серпня 2021, 07:12
читать на русском

У Харкові зареєстрували завізний випадок тропічної малярії у жінки, яка повернулася з Нігерії.

Як повідомляє Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб, малярію діагностували 24 серпня у мешканки міста Харкова, 1979 року народження, яка 16 серпня повернулася до України з Нігерії.

Під час перебування у вищезазначеній країні малярією не хворіла, проте, відмічала укуси комарів. Індивідуальну хіміопрофілактику до виїзду та під час перебування не проводила. При проведенні епідеміологічного розслідування встановлено, що 20 серпня  у хворої з`явились клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, головний біль, підвищення температури тіла до 38,5 градусів. За медичною допомогою не зверталась, - йдеться у повідомленні.

Фахівці кажуть, що 24 серпня хвора звернулася за медичною допомогою до відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги КНП ХОР "Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" машиною якої госпіталізована до закладу охорони здоров’я, де під час обстеження були виявлені збудники тропічної малярії.

Зазначається, що в осередку, за місцем проживання хворої, фахівцями Харківської міської філії нашої установи проведено епідеміологічне розслідування та запроваджено комплекс протиепідемічних заходів.

Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб зазначаэ, що за 2020 рік та поточний період 2021 року в області зареєстровано 9 завізних випадків малярії, у т.ч. 2 летальні (мешканці м. Харкова, які перебували в країнах Африканського континенту та не проводили індивідуальну хіміопрофілактику).

Довідково: Малярія – інфекційна хвороба, яка найбільш поширена в країнах з тропічним кліматом й протікає із загальним нездужанням, нападами ознобу, підвищенням температури тіла, порушеннями різних органів та систем організму.

Якщо ви плануєте з будь-якою метою відвідати країни з тропічним та субтропічним кліматом, де поширена малярія, необхідно пройти курс профілактичного лікування (хіміопрофілактики). Препарат визначається лікарем з урахуванням ступеню поширеності малярії у кожній конкретній місцевості. Профілактичних щеплень проти малярії не існує.

Якщо після відвідування країни з тропічним кліматом у вас виникла лихоманка, з’явився головний біль, слабкість, озноб чи інші симптоми, негайно звертайтесь до лікаря. Обов’язково повідомте, яку країну ви відвідували та коли.

Нагадаємо, навесні у Харкові 40-річна жінка померла від тропічної малярії - жінка повернулась з Танзанії, де перебувала місяць. Вона також встигла відвідати й Занзібар. Під час перебування за кордоном ознак малярії жінка не мала, однак відзначала укуси комарів. Індивідуальну хіміопрофілактику до виїзду і під час перебування в Танзанії вона не проводила.

Читайте також

1