Мікробіологи знайшли у льодовику 28 невідомих науці вірусів

Цей лід знайшли ще 2015 року на льодовику Гулія в західному Китаї
Мікробіологи знайшли у льодовику 28 невідомих науці вірусів
Вчені, наука (фото: pexels)

Вчені проаналізували зразки льоду, який утворився 15 тисяч років тому на висоті понад 6700 метрів над рівнем моря, та знайшли там 33 віруси, 28 з яких не були відомі раніше.

Про це вчені повідомляють в журналі Microbiome.

Американські мікробіологи змогли розробити унікальний спосіб вивчення замороженого біоматеріалу, щоб не пошкодити генетичний код вірусів при спробі витягти його з льоду. Аналіз показав, що тільки у чотирьох зразків генетичний код збігається з науковою базою даних відомих вірусів - вони належали до сімейства бактеріофагів, які заражають бактерії.

Решта 28 вірусів абсолютно унікальні і при цьому не споріднені один одному. В їхньому генетичному коді є ділянки, які дозволяють заражати клітини в умовах вкрай низьких температур. Вчені припускають, що ці віруси мешкали в ґрунтах і рослинах, а не серед тварин і людей.

Вченим необхідно вивчати такі віруси через танення льодовиків. Бо тисячі невідомих вірусів можуть потрапити на землю після багаторічної ізоляції у льодах. Вони намагаються зрозуміти, яку загрозу можуть нести ці віруси і бактерії для чинної екосистеми.

Нагадаємо, раніше генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я спрогнозував появу нової пандемії. На його думку, цей вірус буде більш заразний та смертоносніший.

Читайте також