Вчені оцінили небезпеку від нового високопатогенного штаму коронавірусу

Новий штам ковіду називається "лямбда" і виявлений вже у дев'яти країнах
Важливо
Вчені оцінили небезпеку від нового високопатогенного штаму коронавірусу
Коронавірус, лабораторія, (фото: pexels)
30 Червня 2021, 07:04
читать на русском

Високопатогенний штам коронавірусу "лямбда" виявили вчені. Він підтверджений вже у дев'яти країнах.

Як повідомляє Medrxiv, бразильські лікарі першими детально описали випадок зараження новим штамом коронавірусу "лямбда", який, за прогнозами імунологів, може бути більш заразним та небезпечним.

Цей штам вже виявили в Аргентині, Чилі, Австралії, Бразилії, Еквадорі, Німеччини, Іспанії, Великобританії і США. Вперше цей варіант SARS-CoV-2 визначили перуанські вчені в серпні 2020 року. З того часу він значно поширився по Південній Америці.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визначила цей штам як Variants of Interest (VOI) - той, що викликає інтерес. Однак незабаром ВООЗ може перекваліфікувати цей штам у такий, що викликає занепокоєння (Variant of Concern, VOC), вважають фахівці діагностичної лабораторії лікарні Порту-Алегрі (Бразилія).

Своєю чергою аргентинські вчені звертають увагу на абсолютну унікальність "лямбди": "Поєднання мутацій, характерних для варіантів "Бета" (південноафриканський штам) і "Дельта"(індійський штам), не виявлено".

Поки вченим не вдалося довести, що штам "лямбда" може викликати більш складний перебіг хвороби або не піддаватися вакцинам.

Зазначається, що основною небезпекою штаму є мутації S-білка в шипі коронавірусу, що дозволяє вірусу більш активно проникати в клітини і "тікати" від антитіл.

Нагадаємо, вчені кажуть, що індійський штам ("Дельта") коронавірусу має здатність швидко передаватися від людини до людини, а також викликає тяжкий перебіг хвороби. Але всі вакцини від COVID-19, які схвалені міжнародними регуляторами, однакового ефективні проти нового штаму.

Читайте також

1