Всі вакцини проти COVID-19 однаково ефективні проти штаму "Дельта" - МОЗ

Але спостерігається незначне зниження ефективності цих вакцин проти штаму-мутанта
Всі вакцини проти COVID-19 однаково ефективні проти штаму "Дельта" - МОЗ
Ігор Кузін (фото: УНІАН)
25 Червня 2021, 20:03
читать на русском

Індійський ("Дельта") має здатність швидко передаватися від людини до людини, а також викликає тяжкий перебіг хвороби. Але всі вакцини від COVID-19, які схвалені міжнародними регуляторами, однакового ефективні проти нового штаму.

Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в етері телеканалу "Україна 24".

Кузін розповів, що тип препарату впливає на показники ефективності вакцин від коронавірусу. Але опубліковані дані дозволяють зробити висновок, що вакцини здатні протистояти "Дельті".

Спостерігається незначне зниження ефективності, але воно знаходиться в межах 5-6% від заявленої ефективності вакцини, - наголосив він.

За його словами, вакцина ефективна проти звичайного коронавірусу на 95%, а ефективність проти мутованого штаму буде трішки менша - близько 90%.

Не менш важливо те, що будь-яка вакцина, яка є на ринку, в тому числі і українському, знижує не тільки ризик захворіти, а й ризики госпіталізації і смерті, внаслідок захворювання коронавірусною інфекцією, - наголосив заступник міністра.

Головний санлікар наголосив, що на сьогодні вакцинація - єдиний шлях побороти COVID-19 та вберегти себе від цієї інфекції.

Читайте також

Нагадаємо, що 23 червня  у Раді нацбезпеки та оборони повідомили, що індійський штам коронавірусу, або "Дельта", уже зафіксували в Україні. Нібито захворювання підтвердили у двох жінок віком 66 і 16 років, які приїхали з Росії і які лікуються в Олександрівській лікарні. Через це Міністерство закордонних справ України рекомендувало українцям не відвідувати окремі країни через стрімке поширення цього штаму. Йдеться про такі країни, як Індія, Велика Британія, Португалія та Росія.

Пізніше, 25 червня в Олександрівській лікарні Києва заявили, що у них немає пацієнтів, інфікованих штамом коронавірусу "Дельта".  Мало того, у них немає хворих, які б підходили під описані критерії, а жодних аналізів, які б могли визначити штам Дельта в Україні поки не роблять.

Водночас голова РНБО Олексій Данілов (досьє Олексія Данілова), коментуючи заяви медиків, сказав, що "вони можуть говорити все, що хочуть, але цих двоє хворих є і вони лікуються в Олександрівській лікарні".

Читайте також

1