Протягне місяць-півтора: експерт про готовність української медсистеми до штаму Дельта

При поширенні штаму Дельта кількість хворих за місяць зростає учетверо
Головне
Протягне місяць-півтора: експерт про готовність української медсистеми до штаму Дельта
Лікарня, коронавірус Фото: Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги у Фейсбук
25 Червня 2021, 17:11
читать на русском

Керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки (KSE) Юрій Ганиченко прогнозує, що в Україні, при зростанні захворюваності на COVID-19 через штам Дельта, медична система зможе витримувати навантаження місяць-півтора.

Про це Ганиченко повідомив у коментарі УНІАН.

За словами вченого, нині в Європі є лише три країни, в яких сильно зростає захворюваність на COVID-19 - Велика Британія, Португалія та Росія, понад 90% всіх нових випадків – це штам Дельта.  У цих країнах кількість хворих зростає в чотири рази за місяць.

Якщо дивитись на "індійський" варіант, то у випадку його швидкого розповсюдження важливо розуміти, скільки в України є часу на реагування, - розповів Ганиченко.

На думку науковця йдеться про підвищення темпів вакцинації та здійснення інших протиепідеміологічних заходів, без яких Україна не впорається з Дельтою.

Зараз у нас добова госпіталізація менш як 500 пацієнтів з COVID-19 на добу. До весняної хвилі у нас було 2 тисячі, тобто зараз в чотири рази менше. Якщо зараз піде зростання – це не буде страшне навантаження на систему охорону здоров’я в швидкий час. Найближчий місяць-півтора система охорони здоров’я повинна витримати, - прогнозує він.

Нагадаємо, 23 червня  у Раді нацбезпеки та оборони повідомили, що індійський штам коронавірусу, або Дельта, уже зафіксували в Україні. Нібито захворювання підтвердили у двох жінок віком 66 і 16 років, які приїхали з Росії і які лікуються в Олександрівській лікарні. Через це Міністерство закордонних справ України рекомендувало українцям не відвідувати окремі країни через стрімке поширення цього штаму. Йдеться про такі країни, як Індія, Велика Британія, Португалія та Росія.

Водночас чиновники КМДА та журналісти не змогли знайти в Олександрівській лікарні хворих на індійський штам коронавірусу.

Читайте також

1