Мікропластик вперше знайшли в жіночій плаценті

У дослідженні використали шість плацент
Мікропластик вперше знайшли в жіночій плаценті
Вагітна жінка (фото: Pexels)
17 Грудня 2020, 05:11
читать на русском

В Італії дослідники вперше виявили мікропластик в людській плаценті.

Відповідне дослідження опубліковане в журналі Environment International.

Зазначається, що у дослідженні використовували шість людських плацент, які були зібрані у жінок, які взяли участь у випробовуваннях.

Дослідники з'ясували, що 12 фрагментів мікропластику сферичної або неправильної форми були виявлені у всіх частинах плаценти: у материнській, плодовій та в амніохоріальній оболонках.

Три з дванадцяти були поліпропіленом, а з інших виявили лише пігменти. Це були барвники, які містяться у фарбі, клеї, полімерах, косметиці та засобах особистої гігієни.

Виявлений мікропластик

Мікропластик, який виявили у плаценті

Під час дослідження керувались без пластиковим протоколом, тобто акушери використовували бавовняні рукавички під час пологів, а лікарняні ліжка покривали лише бавовняними рушниками.

Читайте також

Дослідники вважають, що потенційна присутність мікропластику в плаценті ймовірно може завдати шкоди, однак чи має він вплив на ембріон наразі невідомо.

Довідка. Мікропластик – це частинки розміром менш ніж п'ять мікрометрів, що виникають в результаті руйнування пластикових предметів, присутніх в навколишньому середовищі. Мікропластик може переміщатися з навколишнього середовища в живі організми, включаючи ссавців.

Нагадаємо, що австралійські дослідники з Університету Монаша дійшли висновку, що імунітет від коронавірусу може зберігатися до восьми місяців після зараження. Це дає надію на довгостроковий захист за допомогою вакцин.

1