Миливанов пояснив, що необхідно для отримання заблокованих російських активів

Сума заблокованих російських активів - 550 мільярдів доларів
Важливо
Миливанов пояснив, що необхідно для отримання заблокованих російських активів
Гроші, долари (Фото: pexels)

Україні потрібно передати міжнародним партнерам усю доказову базу, аби отримати заблоковані 550 млрд доларів російських активів.

Про це повідомив президент Київської школи економіки, міністр розвитку економіки (2019-2020), радник керівника Офісу президента Тимофій Милованов під час брифінгу.

Наразі суми заблокованих російських активів сягають $540-550 млрд. Це великі гроші, які порівняні з $750 млрд, якщо ми говоримо про перспективу 10 років (заявлені кошти за результатами конференції в Лугано). Тому тиск для отримання конфіскованих активів буде, - сказав Тимофій Милованов.

Він зазначив, що  механізм передачі арештованих російських активів Україні є більш прийнятно для європейських політиків, ніж фінансова допомога з власного бюджету.

Бо йому треба пояснювати: чому віддали кошти Україні, а не школу на місці… Тому набагато легше забрати російський долар, сказати, що Росія це розпочала та ці кошти направляються в Україну. Внутрішній їхній ринок це підтримає, - пояснив він.

За його словами, це буде зробити не так просто, адже потрібно буде обґрунтувати політично, а потім у судах.

Це треба обґрунтовувати політично, а потім в судах. Звичайно, Росія це буде оскаржувати. Тому багато буде залежати від політичної волі політиків. Канада вже показала, що це можна зробити. Та прийняла рішення. Штати надалі вимагають дуже чіткого законодавчого та фактичного доведення усіх доказів про зруйнування у нас. Щоб потім не програти в судах. Тому нам дуже важливо все довести… Нам важливо заспокоїти наших партнерів, щоб надалі довести усі ці факти, - додав Милованов.

Нагадаємо, СБУ арештувала активи російської компанії на понад два мільярди гривень у Вінницькій області.

Читайте також