Міненергетики презентувало проект Концепції реформування вугільної галузі

Відомство планує поєднати процес приватизації та інтеграції державних шахт до ПАТ "Центренерго"
Міненергетики презентувало проект Концепції реформування вугільної галузі
Вугільна шахта Фото: ua-energy.org
9 Жовтня 2020, 06:16
читать на русском

У Міністерстві енергетики України підготували проект Концепції реформування вугільної галузі, виходячи з перспектив вугледобувних підприємств та необхідності вирішити низку проблем, що накопичились у галузі.

Як повідомили у пресслужбі уряду, під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулося засідання Координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів України.

Галузь потребує термінового та комплексного реформування, яке буде виходити з потреб держави в сфері енергетики, соціального розвитку шахтарських регіонів та міжнародних зобов’язань України, і базуватись на об’єктивних можливостях державної галузі та органів державної влади, – зазначила т.в.о. міністра енергетики та захисту довкілля України Ольга Буславець під час презентації проекту концепції.

Читайте також

Міненерго визначило кілька варіантів реформування вугільної галузі. Серед пріоритетних - поєднання процесу приватизації та процесу інтеграції державних шахт до ПАТ "Центренерго". Це передбачає розподіл шахт на три групи. Перша група – шахти, що підлягають інтеграції з ПАТ "Центренерго" і є його ресурсною базою. Друга – шахти подвійного призначення, збут яких не обмежується виключно тепловими генераціями. Третя група шахт – такі, що будуть пропонуватися до приватизації не лише як вугледобувні підприємства, а й як цілісні майнові комплекси, які можна використовувати для іншої господарської діяльності.

В рамках виконання розподілу Міністерство буде керуватися результатами аудиту державних підприємств, інвестиційним та геологічним потенціалом кожної шахти, потребами "Центренерго" та об’єктивними даними щодо інвестиційної привабливості державних шахт, – наголосила Богуславець.

Зараз Міністерство разом із закордонними партнерами, зокрема, урядом Німеччини та міжнародними організаціями відбирають шахти для проведення пілотних проектів з трансформації вугільних мономіст. Міненерго запропонувало німецькій стороні 6 шахт – на заході та сході України.

Серед потенційних перших пілотних проектів розглядаються дві шахти із запропонованих: шахта "Великомостівська", яка розташована на заході країни, в місті Червоноград та потенційно може стати потужним туристичним кластером, та шахта "5/6", яка розташована на сході, в місті Мирноград, та має потенціал технологічного кластеру.

1