Міненерго ініціює створення Фонду декарбонізації

Фонд наповнюватиметься частиною податку на викиди вуглекислого газу
Міненерго ініціює створення Фонду декарбонізації
Ольга Буславець Фото: Міненерго
4 Листопада 2020, 07:26
читать на русском

Міненерго ініціює створення Фонду декарбонізації. Кошти Фонду будуть спрямовуватися виключно на проекти, що призводять до скорочення викидів двоокису вуглецю СО2. Про це повідомляє пресслужба міністерства енергетики України.

Передбачається, що Фонд наповнюватиметься частиною податку на викиди вуглекислого газу, а кошти з нього йтимуть виключно на проекти, що призводять до скорочення викидів СО2 та мають енергоефективний, екологічний та соціальний ефекти, - зазначають у відомстві.

Читайте також

Фонд Декарбонізації стане кроком із зменшення вуглецевого сліду української продукції, що також надасть можливість позбутися додаткового мита – так званого "вуглецевого тарифу", який може бути запроваджений вже наступного року. Фонд на практиці допоможе Україні досягти взаємовигідного партнерства із країнами ЄС в сфері стійкого розвитку та впровадження Зеленої угоди, до реалізації цілей якої ми прагнемо долучитися, – наголосила Ольга Буславець під час онлайн-зустрічі з парламентарями.

У Міненерго зазначають, що 18 провідних країн світу використовують податок на викиди СО2 виключно на заходи із декарбонізації, що вже має значний енергоефективний та екологічний ефекти.

В Україні сьогодні цей податок також існує і спрямовується до загального фонду Державного бюджету. Для підвищення ефективності його використання пропонується частину цього податку зробити джерелом для наповнення Фонду декарбонізації.

Кошти Фонду будуть спрямовуватися виключно на проекти, що призводять до скорочення викидів двоокису вуглецю СО2, - йдеться у повідомленні.

Читайте також

Нагадаємо, керівник Державної податкової служби України Олексій Любченко звинуватив виробників "зеленої" енергії у несплаті податку на прибуток.

За його словами, виробники електроенергії з енергії сонця уникають сплати податку на прибуток, завдяки, зокрема, застосуванню прискореної амортизації обладнання і курсовим збиткам.

1