Міністр фінансів назвав причини низьких пенсій в Україні

Ситуація з пенсіями буде погіршуватися
Важливо
Міністр фінансів назвав причини низьких пенсій в Україні
Пенсіонерка рахує копійки (фото: Шляхта не працює)
27 Вересня 2021, 12:52
читать на русском

Світовий демографічний тренд і катастрофічний рівень тіньової зайнятості в Україні є причиною мізерних пенсій в Україні.

Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко, передає "Главред".

Основна причина – демографічний тренд. Він не є чимось унікальним в Україні, це світовий тренд – коли народжуваність зменшується, а тривалість життя літніх людей на пенсії збільшується, – сказав він.

За даними міністерства, на сьогодні в Україні налічується 11 млн пенсіонерів, а на працююче населення, яке сплачує єдиний соціальний внесок, припадає всього лише 9,7 млн.

Така ситуація говорить про те, що для фінансування пенсій не вистачає ресурсу, який формується виключно коштом сплати єдиного соціального внеску нинішніми працівниками, - додав міністр.

Друга причина, по якій державні пенсії в Україні опинилися під загрозою, – це катастрофічний рівень тіньової зайнятості в країні. За підрахунками міністерства, близько 10 млн українців працюють нелегально.

Зараз в Україні налічується 29 млн осіб у віці від 15 до 7 років, з яких тільки 14 млн отримують хоч якісь доходи (як активні, так і пасивні). Якщо прибрати звідси близько три млн заробітчан і ще два млн безробітних, то залишається ще 10 млн економічно активних українців, які залишилися "поза обліком", тобто не проходять по базах обліку податкових органів і, відповідно, офіційно не платять податки, – підкреслив Марченко.

Нагадаємо, що в наступному році 60-річним жінкам при виході на пенсію підвищать виплати в розмірі 9 відсотків.

Читайте також