Міноборони про повістки: підрозділи мають відпочити та відновити боєздатність

Міністр Резніков пояснив, чому повістки вручають де завгодно
Міноборони про повістки: підрозділи мають відпочити та відновити боєздатність
Карантин, перевірка документів поліцією (фото: УНІАН)
15 Липня 2022, 20:09
читать на русском

Міністр оборони Олексій Резніков пояснив, чому в Україні повістки видають на вулицях, у зонах відпочинку та просто під під'їздами будинків.

В інтерв'ю BBC-Україна міністр зазначив, що це залежить від виконавців:

Це як у прислів'ї про дурня, якого примусили богу молитись. У кожного центру комплектації є свій план. Доукомплектування відбувається у будь-якому разі. Не в якихось там величезних масштабах, але ми маємо і загиблих, і поранених. Ми маємо сьогодні підрозділи, які мають відпочити, відновити боєздатність. Відповідно мають завезти свіжі сили. Тому, звісно, певний набір є.

Він зазначив, що для доукомплектації ЗСУ шукають людей завжди та обирають насамперед  тих, хто бажає і хто входить в поняття резерву.

Міністр також зазначив, що вручення повістки не означає, що людину одразу заберуть до війська.

Повістка не означає, що тебе забрали в армію. Це означає: прийди, будь ласка, в центр комплектації. Не стоїш на обліку? Перевірмо. Може, ти якраз потрібен зараз - тоді тебе мають право призвати під час воєнного стану. Або скажуть: "Йди, ти в резерві". Або: "Друже, а чого ти не став на реєстрацію?" Є обов'язок, згідно із законом, якщо ти поїхав з Києва до Одеси, ти маєш там прийти і стати на облік. Деякі не робили цього. Хтось не знав, а хтось спеціально цього не зробив, щоб його не могли знайти. Тому йде людина - "Добрий день! От вам повістка. Прийдіть - і далі перевіримо".

Резніков додав, що особисто проти того, коли повістки вручають за якісь порушення:

Іноді це робиться як покарання за щось - наприклад, порушення швидкісного режиму - я точно проти цього. Я вважаю, що це дурня повна, тому що служити країні й захищати країну - це точно не має бути покаранням.

Нагадаємо, на сайті президента з'явилася петиція, згідно з якою просять розглянути можливість заборонити на законодавчому рівні видавати повістки в громадських місцях.

1