Міноборони витратило близько 27 млрд грн на зброю, яку не поставили

Водночас інформація про конкретні прострочені контракти прихована
Міноборони витратило близько 27 млрд грн на зброю, яку не поставили
Міноборони
9 Серпня 2023, 11:43
читать на русском

Прострочена дебіторська заборгованість Міністерства оборони України по закупівлі зброї складає близько 27 млрд грн.

Про це йдеться у відповіді на запит Центру протидії корупції (ЦПК) та інформації від джерел ЦПК у Міністерстві.

Наявність простроченої дебіторської заборгованості означає, що Міноборони перерахувало компаніям гроші, проте товар (тут — зброю) так і не отримало в строк, передбачений контрактами.

Цифра у 27 млрд грн — це загальний обсяг простроченої дебіторської заборгованості розміром у 33 млрд грн, з якої вирахувано 5,86 млрд грн (заборгованість за речовим забезпеченням) та 1 млрд грн — приблизний розмір заборгованості за іншими програмами Міноборони. Такі розрахунки підтверджують джерела ЦПК.

Зазначимо, що із часів останнього повідомлення ЦПК про наявність простроченої дебіторської заборгованості в Міноборони ця цифра зменшилася на 3 млрд грн — з 36 до 33 млрд грн.

"Для порівняння — один із найбільших проєктів фонду Повернись живим "Око за око" розміром 400 млн грн планує закупити: 300 мінометів 82-мм калібру, 200 крупнокаліберних кулеметів і 100 автоматичних 40-мм гранатометів. Тобто, за ці злиті 27 млрд грн можна було закупити в 67 разів більше зброї. За ці кошти також можна було б закупити сотні тисяч дронів на кшталт DJI Mavic 3, якби Міноборони взагалі  їх закуповувало", - резюмували в ЦПК.

Нагадаємо, тимчасового виконувача обовʼязків директора Департаменту ресурсного забезпечення Руслана Ригованова відсторонили. Причиною звільнення стала поява інформації про те, що Ригованов "засвітився" як учасник рашистських шоу пропагандистів.

Читайте також

1