Міносвіти відреагувало на скандал із викладачкою університету Драгоманова

Неповагу до державної мови у міністерстві вважають неприпустимою
Важливо
Міносвіти відреагувало на скандал із викладачкою університету Драгоманова
НПУ імені М.П. Драгоманова Фото: сторінка вишу у Фейсбуці
27 Січня 2021, 10:14
читать на русском

Міністерство освіти та науки опублікувало заяву стосовно ситуації в Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова, викладачка якого заявила, що "мовний закон"  - "черговий опухлий лімфовузол в тілі онкохворої американської колонії".

Тема мови може та має обговорюватися в демократичному суспільстві, винятково з повагою і толерантністю. Україна обрала свій шлях щодо мовного питання. Він про турботу навколо державної мови, що є важливим для країни. Нас, україномовних та російськомовних, об’єднує те, що ми всі – українці. І ми всі маємо турбуватися про нашу країну та нашу мову, - йдеться у заяві Міносвіти, опублікованій на сайті відомства.

У Міносвіти вважають, що усі дискусії щодо мовного питання не можуть доводитися до абсурду та повинні мати винятково риторику поваги, незалежно від позиції.

Читайте також

А також розуміння, що ми всі живемо в одній країні, в якій повага є нашою невіднятною національною рисою, - додали у відомстві.

Нагадаємо, викладачка філософії та культурології університету Драгоманова Євгенія Більченко опублікувала 18 січня у фейсбуці допис, у якому назвала "мовний закон" непристойним.

Допис Більченко

Допис Більченко Фото: скрін зі сторінки викладачки у Фейсбуці

...Цей закон - лише ланка в ланцюзі, черговий опухлий лімфовузол в тілі онкохворої американської колонії, - написала вона.

Більченко заявила, що "свідомо" у сфері обслуговування переходить на російську мову.

Тим часом в Університеті імені Драгоманова висловлювання викладачки назвали неприпустимими та неприйнятними, а також такими, що суперечать моральним принципам та переконанням колективу.

У зверненні голови Первинної профспілкової організації працівників НПУ імені М.П. Драгоманова Івана Горбачука зазначається, що "такі висловлювання зустріли рішуче несприйняття з боку керівництва університету, студентського загалу та професорсько-викладацького складу університету".

Також у виші зазначили, що "значна частина студентів, представників студентських самоврядних організацій та професорсько-викладацького складу висловилися за неприпустимість роботи викладача з такими переконаннями в НПУ імені М.П. Драгоманова".

1