Міжнародна космічна станція постраждала через сміття

Обладнання вже працює у звичному режимі
Міжнародна космічна станція постраждала через сміття
Космічне сміття (фото: SCIENCEALERT.COM)
1 Червня 2021, 06:34
читать на русском

Шматок космічного сміття пошкодило роботичну руку на Міжнародній космічній станції.

Про це повідомляє видання Sciencealert.

Прилад все ще працює, але сміття пробило теплоізоляцію та пошкодило стрілу внизу. Це нагадування про те, що проблема космічного сміття на низькій навколоземній орбіті – це бомба уповільненої дії, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що невідомо коли саме сталося пошкодження. Його вперше помітили 12 травня під час планової перевірки. NASA та CSA (Канадське космічне агентство – ред.) спільно працювали над тим, щоб отримати детальні знімки та оцінити збитки.

CSA зазначило, що попри пошкодження ефективність руки залишається незмінною, і Canadarm2 продовжує виконувати заплановані операції.

Наразі космічні агенції у всьому світі відстежують понад 23 000 шматків сміття на низькій навколоземній орбіті, щоб допомогти супутникам і МКС уникнути зіткнень, але всі вони мають розмір софтболу (м’яч, який поміщається у руку – ред.) або більше.

Менші частинки сміття – замалі для відстеження, але вони також можуть нанести значну шкоду супутникам – аж до пробивання металевих пластин.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що японський мільярдер Юсаку Маедзава та його помічник Йозо Хірано полетять на Міжнародну космічну станцію (МКС) у грудні цього року.

Читайте також