Міжнародні резерви України зменшилися на 4,7 млн доларів

Обсяг міжнародних резервів покриває 4,3 місяця майбутнього імпорту
Міжнародні резерви України зменшилися на 4,7 млн доларів
Долари, валюта Фото: John Guccione Pexels
8 Грудня 2020, 07:15
читать на русском

Станом на 1 грудня 2020 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 26 135,7 млн доларів США (в еквіваленті).

Як повідомляє Національний банк України, у листопаді вони зменшилися на 4,7 млн доларів США (в еквіваленті) внаслідок погашення зовнішніх і внутрішніх зобов'язань держави та операцій НБУ для згладжування курсових коливань на валютному ринку.

Читайте також

Загалом, за даними НБУ, динаміку резервів упродовж листопада визначали такі чинники:

  • операції уряду з управління державним боргом. Валютні надходження на користь уряду становили 355,5 млн дол. США (в еквіваленті).
  • операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Для згладжування коливань у бік знецінення Національний банк провів декілька інтервенцій з продажу валюти на суму 87 млн дол. США.
  • переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на 77,9 млн дол. США (в еквіваленті).

У Нацбанку зазначають, що поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,3 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку.

Нагадаємо, у листопаді голова Рахункової палати України Валерій Пацкан повідомив, що державний борг України за 9 місяців 2020 року збільшився на 347 млрд грн або 17%, – до 2,3 трлн грн, а на його обслуговування спрямували кожну восьму гривню.

1