Нацбанк відзначив збільшення попиту на іноземну валюту

Попит на іноземну валюту перевищує пропозицією
Важливо
Нацбанк відзначив збільшення попиту на іноземну валюту
Богдан Данилишин Фото: Фейсбук політика
17 Листопада 2020, 14:09
читать на русском

На готівковому валютному ринку спостерігається перевищення попиту на іноземну валюту над пропозицією.

З початку листопада перевищення становило близько 120 млн доларів. Про це повідомив голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook.

На запити ЗМІ Данилишин, який є професором у Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана, надав особистий експертний дайджест щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках.

За його інформацією, підтримку реалізації державних програм стимулювання економіки надають високий рівень ліквідності банківської системи та стабілізація ситуації на валютному ринку.

Загальна ліквідність банківської системи становить близько 163 млрд грн, та є втричі вищою, ніж встановлений норматив обов’язкового резервування. На черговому тендері з підтримання ліквідності банків, який відбувся 13 листопада, Національним банком було надано банкам 16,1 млрд грн довгострокового рефінансування (на 5 років) за обліковою ставкою (6%), що створює можливості для банків спрямовувати фінансові ресурси на довгострокове кредитування економіки, - повідомив Данилишин.

За словами голови Ради НБУ, курс гривні до долара США на міжбанківському ринку за минулий тиждень зміцнився на 0,2% шляхом перевищення пропозиції іноземної валюти клієнтами банків над попитом, яке становило за тиждень 67 млн доларів США.

Водночас на готівковому валютному ринку спостерігається перевищення попиту на іноземну валюту над пропозицією, яке з початку листопада становило близько 120 млн доларів США. За минулий тиждень Національний банк не здійснював валютних інтервенцій, що свідчить про збалансованість ринку на поточних рівнях, - зазначив Данилишин.

Нагадаємо, у жовтні у Національному банку України пояснили знецінення гривні. Зазначалося, що одним із головних чинників послаблення гривні була активізація попиту імпортерів на валюту восени.

У Нацбанку зазначають, що тиску на готівковому ринку немає – населення більше продає, ніж купує валюти.

Курс і надалі буде плаваючим і залежатиме від балансу попиту-пропозиції. Для зменшення курсових ризиків бізнесу варто активніше використовувати такий інструмент хеджування як валютний форвард, - зазначають в НБУ.

1