На обслуговування держборгу спрямували кожну восьму гривню доходів - Рахункова палата

Державний борг збільшився на 17%
На обслуговування держборгу спрямували кожну восьму гривню доходів - Рахункова палата
Гроші (Фото: НБУ)
24 Листопада 2020, 15:48
читать на русском

Державний борг за 9 місяців 2020 року збільшився на 347 млрд грн або 17%, – до 2,3 трлн грн, а на його обслуговування спрямували кожну восьму гривню.

Про це повідомив голова Рахункової палати України Валерій Пацкан у Facebook.

Пацкан повідомив, що державний борг за 9 місяців 2020 року збільшився на 347 млрд грн або 17%, – до 2,3 трлн грн.

Здебільшого - через девальвацію гривні. Тільки на обслуговування боргу було спрямовано кожну восьму гривню доходів держбюджету, - зазначив він.

Пацкан також зазначив, що новини щодо доходів хороші. За його словами, у січні-вересні вони становили 75,6% плану на рік.

Це високий рівень виконання, зумовлений насамперед зменшенням у квітні обсягу доходів на 117 млрд грн. За оцінкою наших фахівців, за таких умов план доходів у 2020 році може бути перевиконано, - додав він.

Читайте також

Зазначається, що ситуація з видатками не така оптимістична, оскільки у січні-вересні видатки загального фонду на 93 млрд грн, або 11%, менші плану на звітний період.

Лише один приклад - внаслідок прорахунків при підготовці рішень про виділення коштів із Фонду COVID-19, тривалого затвердження паспортів окремих бюджетних програм, не завершення процедур закупівель не використано 24,8 млрд грн за 20-ма з 25 бюджетних програм, - наголосив Пацкан.

Нагадаємо, що згідно з оперативною інформацією Казначейства, наявні неоплачені фінансові зобов'язання станом на 23 листопада становлять 9,4 млрд, з них 3 млрд по захищених видатках.

1