Мовний омбудсман пообіцяв контролювати мовні квоти на телебаченні

Значна частина програм ведеться іншою мовою, що є неприпустимим
Мовний омбудсман пообіцяв контролювати мовні квоти на телебаченні
Дитина, телевізор (фото: Pexels)
13 Січня 2021, 09:54
читать на русском

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що секретаріат мовного омбудсмана спільно з Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення стежитиме за дотриманням мовного законодавства на телебаченні.

Про це мовний омбудсман розповів в інтерв'ю Укрінформу.

Кремінь заявив, що на телебаченні повинні бути мовні квоти. За його словами, Нацрада доволі часто висуває попередження до певних телерадіокомпаній через те, що велика кількість контенту починається українськими словами "Доброго дня", а потім переважна частина самої програми ведеться іншою мовою. Мовний омбудсман вважає це неприпустимим.

Читайте також

Тому секретаріат разом із Нацрадою займатиметься питанням дотримання мовного законодавства під час телеефірів та програм.

Це важливо, бо це інформаційне поле. Я не хочу, щоб моя дитина зранку до вечора дивилася те, що розпалює ворожнечу між людьми. Я - за якість українськомовного контенту, який відповідає цивілізаційним нормам і чинному законодавству. Тому роботи на 2021 рік буде вдосталь, - наголосив Кремінь.

Нагадаємо, від 16 січня 2021 року відбудеться остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Набуває чинності стаття 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", за якою усі заклади, що працюють у сфері обслуговування, повинні перейти на державну мову.

Відповідно до закону всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари й послуги українською мовою.

1