МОЗ перевірить лікарні, які не виплачують у повному обсязі зарплати медикам

При виявленні порушень на керівників очікує покарання
Важливо
МОЗ перевірить лікарні, які не виплачують у повному обсязі зарплати медикам
Лікар зі штучним серцем фото: Bloomberg)
26 Січня 2022, 15:42
читать на русском

МОЗ ініціюватиме проведення Держаудитслужбою перевірки медичних установ України, які мають можливість підняти зарплату медикам, але заявляють про начебто свою неспроможність  або переводять своїх працівників на пів ставки, сплачуючи "мінімалку".

Про це заявив на брифінгу голова МОЗ Віктор Ляшко.

За його словами, керівник закладу, який вирішить таким чином “зекономити” бюджет лікарні коштом звичайного лікаря чи медсестри, буде покараний.

Ситуація, коли на рахунках лікарні лежать десятки мільйонів гривень залишку, але медичний колектив працює за мінімалку - абсолютно неприпустима. Тому МОЗ ініціюватиме проведення Держаудитслужбою перевірки кожної медустанови, яка у своїх звітах демонструватиме неспроможність виплатити нову базову зарплату. Також перевірки чекатимуть і на ті лікарні, в яких керівники примусово намагаються перевести медиків на неповну ставку, при цьому залишаючи працювати повний робочий день, - заявив Ляшко.

Міністерство охорони здоров’я створило також контакт-центр, де за номером телефону: 0-800-60-20-21 можна отримати відповіді щодо формування спроможної мережі закладів охорони здоров'я, госпітальних округів та виплат базової заробітної плати.

Натомість очільник МОЗ звернув увагу, якщо заклад охорони здоров'я поки не в змозі виплатити своїм працівникам нову заробітну плату, він отримає фінансування за окремим пакетом від НСЗУ.

Медзаклади, які неспроможні виконати постанову уряду щодо забезпечення ринкової заробітної плати медпрацівникам з об’єктивних причин, отримають фінансування за окремим пакетом від НСЗУ, який матиме чіткі цілі по кожній лікарні з визначенням місця лікарні в спроможній мережі. Цей пакет фінансування видаватиметься на пів року. Однак, хочу зазначити, що ми будемо верифікувати кожен такий медзаклад, який декларує, що потребує допомоги від держави, аби зрозуміти, куди були витрачені кошти і чому їх не вистачило на забезпечення гідної зарплати медикам, - пояснив Ляшко.

Нагадаємо, з 1 січня Кабмін підняв зарплату лікарям. Розмір зарплати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці становитиме:

  • На рівні не менше 20 000 гривень встановлюється для лікарів (крім лікарів-інтернів) та професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності у закладах охорони здоров’я.
  • На рівні не менше 13 500 фахівцям з базовою вищою та неповною вищою медичною освітою.

Читайте також