МОЗ планує у два рази збільшити кількість трасплантацій органів в Україні

Минулого року українські лікарі провели 118 операцій з пересадки органів
Головне
МОЗ планує у два рази збільшити кількість трасплантацій органів в Україні
Операція (фото: Pexels)
4 Січня 2021, 20:43
читать на русском

Міністерство охорони здоров'я планує за три роки здобути повну трансплантаційну незалежність. Громадяни України повинні лікуватися вдома, оскільки вартість проведення трансплантацій за кордоном в 3-4 рази дорожча, ніж в Україні.

Про це заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час брифінгу.

За словами міністра, від 1 січня в Україні працює Єдина державна інформаційна система з питань трансплантації органів та тканин (ЄДІСТ), яка поєднує донора та реципієнта. Він наголосив, що без цієї системи розвиток трансплантації в Україні був би неможливим.

Степанов (досьє Максима Степанова) зазначив, що у 2021 році міністерство планує зробити щонайменше 250 трансплантацій органів та тканин. У 2020 році в Україні лікарі провели 118 трансплантацій, у 2019 - 78. Тобто кількість трансплантацій цього року мають намір збільшити у два рази у порівнянні з минулим роком.

Читайте також

Цьогоріч МОЗ створить пакет медичних послуг із посттрансплантаційного супроводу. Міністерство працює над розробкою механізму залучення до транспортування анатомічних матеріалів та реципієнтів всіх видів транспорту, зокрема цивільної авіації, авіаційного транспорту ДСНС, Національної поліції, ДПСУ, – сказав очільник МОЗ.

Також відомство налагоджує співпрацю у сфері медичної освіти та підвищення кваліфікації українських фахівців з метою подальшого розвитку всіх видів трансплантації в Україні.

Нагадаємо, що львівські лікарі провели першу на Західній Україні операцію з трансплантації печінки. Донором стала 47-річна львів'янка ㅡ її серце, печінка та нирки допомогли врятувати життя чотирьом пацієнтам.