МОЗ розробляє документи для запровадження добровільного медичного страхування

Наразі дати запуску добровільного медичного страхування в Україні є невідомими
МОЗ розробляє документи для запровадження добровільного медичного страхування
Віктор Ляшко (фото: УНІАН)
11 Травня 2023, 17:04
читать на русском

Під час зустрічі з журналістами міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що МОЗ працює над розробкою документів щодо добровільного медичного страхування.

Міністр роз’яснив, що опрацьовуються два види добровільного страхування, один – так званий фармацевтичний. Щоб застрахувати людей від потенційних ризиків у разі виникнення необхідності купувати лікарські засоби, які не покриває програма медичних гарантій.

Другий вид – для платних медичних послуг, які теж не покриваються медгарантіями.

Якраз зараз, за словами Ляшка, МОЗ працює над формуванням переліку послуг, які покриваються Програмою медичних гарантій. Коли уточнять  цей перелік, тоді визначаться з платними  послугами.

Тут є декілька нюансів. Як приклад міністр навів медпослуги зі стентування, шунтування, які надають у разі інфарктів. В ургентних випадках держава покриває витрати на проведення пацієнту стентування. Але пацієнтам з 3-4 стадією стенокардії, яким теж можна робити стентування і шунтування, такі послуги вже не оплачуються.

Держава наперед не може це покрити. Але якщо є перелік платних послуг, страхові компанії можуть розрахувати вартість цієї страховки, і людина може її собі купити, – пояснив Ляшко.

Нагадаємо, кожен пацієнт який успішно підписав декларацію з лікарем первинної медичної допомоги (ПМД), має право отримати визначений перелік лабораторних та діагностичних досліджень.

Читайте також